Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november 2017

  Kräver Sverige-nej till glyfosat

  Nu kräver biodlarna att Sverige ska rösta för ett förbud mot glyfosat.

  Kravet framförs av Sveriges Biodlares Riksförbund i en skrivelse till landsbygdsminister och miljöministern. Organisationen hänvisar till uppgifter som att 80 procent av insekterna i Tyskland skulle ha utrotats på grund av gifter i jordbruket. Biodlarna menar att det bli en katastrof för ekosystemet om godkännandet av glyfosat yrkes- och privatbruk förlängs med ytterligare tio år.

  LÄS MER: Kommissionen föreslår kompromiss om glyfosatPREMIUM: Här får varje bi ett eget nummer

  ”Våra bin svarar för en tredjedel av pollineringen av vår mat – men hotas starkt av olika gifter i odlingssystemen. Vi riskerar en kollaps av naturen, insekter, fåglar, matproduktion och dricksvattnet – mycket hinner hända på 10 år. Enligt forskarna är insekterna nyckeln till fortsatt liv”, skriver biodlarna.

  Miljöministern har tidigare uttalat att Sverige ska rösta för en förlängning.

  ”Den svenska regeringen måste ta ansvar i EU och rösta för ett totalt förbud av glyfosat. Politikerna kan inte spela rysk roulett med ekosystemet som insats. Neonikotinoiderna stoppades – men fortsätt nu med att stoppa glyfosat”, säger Sveriges Biodlare i uttalandet.

  LÄS OCKSÅ: Så ska Monsanto rädda binaLÄS OCKSÅ: Bonde hotad: Bli vegan – annars skulle 100-tals demonstranter dyka på gården

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen