Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 februari 2012

  Biodlare uppvaktar regeringen

  I dag besöker Biodlingsföretagarna landsbygdsdepartementet för att diskutera framtidsfrågor. Bisjukdomslagstiftningen från 1974 ska reformeras och biodlarna vill informera om vad de tycker.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  Biodlingsföretagarna vill bland annat ha ett ”körkort” för biodling som ger rätt att flytta egna bin och material efter behov.

  De vill också ha ett egenkontrollprogram där biodlaren efter utbildning i bisjukdomar får utföra kontroller och dokumentera dessa samt ett digitalt register över alla bigårdar och deras sjukdomsstatus.

  Resistens mot medel mot varroakvalster är ett annat bekymmer för biodlarna. De påpekar att nationella regler och godkännandeprocesser gör att läkemedelsföretagen tvekar om nya medel. Samtidigt är det tillåtet att flytta bin till ett annat EU-land, utföra varroabekämpningen med medel som inte är tillåtna i Sverige och sedan flytta hem bina igen.

  ”Vi tycker att det vore rimligare att man fick flytta medicinerna”, skriver Biodlingsföretagarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen