Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2019

  Billigare mat i oktober – köttet oförändrat

  Maten blev marginellt billigare mellan september och oktober i år, vilket pressade konsumentprisindex, KPI. Störst vad prisnedgången på Kravmärka morötter. Det visar färsk statistik från SCB.

   Revansch för vitkål och oförändrat för kött och mjölk.
  Revansch för vitkål och oförändrat för kött och mjölk. FOTO: Mostphotos

  KPI var oförändrat mellan september till och med oktober, bland annat för att maten i snitt blev drygt 0,5 procent billigare. Det visar den fördjupade KPI-statistik från SCB som ATL tagit del av. Men de senaste tolv månaderna till och med oktober har maten dock blivit cirka 2,5 procent dyrare.

  Billigare potatis

  Grönsakspriserna var i snitt i stort sett oförändrade under oktober. Störst var prisnedgången för Kravmärkta morötter, följt av gurka. Avrundat till närmaste heltal blev Kravmorötterna i snitt 27 procent billigare – och gurkan 18 procent billigare. Priset på paketerad potatis sjönk med 7 procent, medan Kravmärkt potatis blev 10 procent billigare.

  Revansch för vitkålen

  Vitkålen som hade ett prisras på hela 46 procent mellan augusti och september blev denna gång i stället 12 procent dyrare. Samtidigt har vitkålen blivit 26 procent billigare de senaste tolv månaderna. Det är det största pristappet i grönsakskategorin under perioden. I fruktgruppen steg äppelpriset med 1 procent dyrare och har de senaste tolv månaderna fördyrats med 8 procent.

  Prisökning för lättmargarin

  I kategorin ”mjölk, ost och ägg”, som även inkluderar växtbaserad dryck, stod priserna nästan still. Mjölk och grädde blev dock 1 procent respektive 3 procent billigare september-oktober. Olje- och fettpriserna var också i stort sett oförändrade. Smöret blev dock 2 procent billigare och lättmargarinet 3 procent dyrare.

  Stillastående bränslepriser

  I köttgruppen var det också små förändringar, frånsett ”annat kött”, till exempel viltkött, som blev 15 procent dyrare Vetebrödet blev 1 procent billigare, men har de senaste tolv månaderna blivit 5 procent dyrare.

  Bränslepriserna stod i princip stilla. Men etanolbränslet E85 har blivit 14 procent dyrare de senaste tolv månaderna.

  Vad är KPI?

  KPI visar hur konsumentpriserna i snitt utvecklar sig för hela den privata inhemska konsumtionen. De priser som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.

  Prisnoteringar samlas, av praktiska skäl, in för ett urval av varor och tjänster, så kallade representantprodukter.

  De samlas in från butiker genom butiksbesök eller uppringning av SCB:s intervjuare, men också genom central prisinsamling av tjänstemän på SCB:s prisenhet.

  Källa: SCB

  KPI september-oktober 2019

  KPI var oförändrat mellan september till och med oktober i år. Under motsvarande period i fjol sjönk istället KPI med 0,1 procent.

  Störst KPI-påverkan hade fördyrade elpriser som blev 1,4 procent dyrare, följt av transporter som fördyrades med 0,6 procent. Tillsammans påverkade dessa prisgrupper KPI med 0,1 procentenheter vardera.

  KPI-uppgången pressades ned med 0,1 procentenheter för att bland annat livsmedel blev 0,5 procent billigare.

  Inflationstakten enligt KPI (alltså förändringen i KPI under de senaste 12 månaderna) var 1,6 procent i oktober 2019. Det är en ökning sedan september då inflationstakten var 1,5 procent.

  Prishöjningar på mat och alkoholfria drycker (2,7 procent) och kategorin transport (2,6 procent) bidrog vardera med 0,4 procentenheter till ökningen.

  Källa: SCB

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen