Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 september 2016

  Bi-stert honungsår trots positiv start

  Det såg lovande ut i början av sommaren för årets honungsskörd – men torka och kyla gjorde att honungsåret slutar dåligt.

  FOTO: Svenska Bin

  Så sent som i juli talades om en kommande rekordskörd. Men det blev inte tillräckligt höga temperaturer och vid kyla släpper inte blommorna nektar så att bina kan samla mat.

  Även sommaren 2015 var ett dåligt honungsår.

  ”I år kommer vi att ha väldigt svårt att få ihop den honung som vi behöver leverera. Det är ovanligt – jag har varit med i Landskapshonung sedan 2009 och hittills har vi alltid haft överskott”, säger Lars Höglund som driver företaget Mitt Bi i Härnösand och är en av tio yrkesbiodlare i föreningen Landskapshonung i ett pressmeddelande från Svenska Bin.

  Importhonung

  Bristen leder till högre pris. När butikerna inte kan få garantier om tillräcklig volym leder det ofta till att hyllorna fylls med importerad honung i stället, vilket oroar Svenska Bin eftersom den svenska lokalproducerade honungen sedan riskerar att inte få plats när det väl finns.

  För att få en bra honungsskörd krävs att det finns ett foderförråd i bisamhället. För att det ska utvecklas behövs riklig tillgång till nektar och pollen tidigt på våren i kombination med temperaturer över cirka 15 grader.

  För nektarproducerande växter behöver det vara lagom mycket värme och regn vid rätt tidpunkt för att det ska ge någon nektar, skriver Svenska Bin.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen