Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni

  Vattenbrist hotar i stora delar av landet

  På många håll finns risk för vattenbrist i sommar, både på grund av att kapaciteten i vattenverken inte räcker till och för att tillgången på grundvatten är skral. Flera kommuner har också helt eller delvis infört bevattningsförbud.

   Här är kommunerna där det just nu råder bevattningsförbud i juni 2020. En vattenspridaren på en åker utanför Västerås (arkivbild).
  Här är kommunerna där det just nu råder bevattningsförbud i juni 2020. En vattenspridaren på en åker utanför Västerås (arkivbild). FOTO: TT

  Sveriges geologiska undersökning, SGU, rapporterar löpande om grundvattentillgången. Året började med rikliga nederbördsmängder, men våren har sedan varit både kallare och torrare än normalt. Grundvattennivåerna i de små magasinen ligger under det normala i Svealand och Götaland, men är normala i Norrland.

  Brunnsägare uppmanas vara uppmärksamma

  Där det är lägre än vanligt uppmanas brunnsägare att vara uppmärksamma på vattentillgången. Även vattennivåerna i stora vattenmagasin, som sjöar, är lägre än vanligt.

  SMHI skriver på sin hemsida att det skulle behövas mer regn än vanligt under flera månader för att grundvattennivåerna ska bli normala.

  Fredrik Vinthagen berättar att bevattningsförbud redan har införts i flera svenska kommuner.

  – Det finns områden i östra Sverige och på Gotland, som har låga grundvattennivåer. Men oftast är det kapaciteten i anläggningarna eller ledningssystemen som inte räcker.

  Läs också: Lantbrukare hoppas på regnig midsommar

  Både anläggningar och ledningar är otillräckliga och gamla på många håll, förklarar han.

  Betala mer för vattnet

  Anna Dahlman Petri, vattenexpert på teknikkonsultbolaget WSP, tror att vi kommer att behöva vänja oss vid att få betala mer för vårt vatten framöver. Som det är nu kostar vattnet ungefär 3,5 öre per liter i genomsnitt, men om 20 år kommer priset antagligen vara det dubbla, enligt Anna Dahlman Petri.

  Den heta torrsommaren 2018 blev en tankeställare, berättar Helene Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmland Vatten, som förser kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker med dricksvatten i kranarna.

  – Vattenverken orkade inte med kapacitetsmässigt. Därför införde vi bevattningsförbud under dagtid som en förebyggande åtgärd förra året. Det har vi infört nu i år igen för att jämna ut vattenförbrukningen över dygnet, säger hon.

  Förbjudet fylla poolen

  I Flen, Katrineholm och Vingåker är det inte tillåtet att vattna i trädgården eller fylla pooler mellan klockan 06 och 20. Däremot går det bra under kvällen och natten.

  Det handlar helt och hållet om kapaciteten i vattenverken, berättar hon. Sörmland Vatten hämtar vattnet från sjöar.

  – Det är ingen brist på själva vattnet, vi gör så kallat falskt grundvatten där vi pumpar in sjövatten i en grusås, sedan går det in till vattenverken för rening.

  Semester hemma

  Men det finns alltså risk att vattenverken inte klarar av att producera allt vatten som går åt, särskilt inte så här års. Det är nu folk börjar fylla sina pooler och vattna sina trädgårdar, men det är inte vattenkapaciteten byggd för.

  – Det är en kritisk tid nu. Vi erbjuder leverans av vatten via tankbil till pooler för att minska trycket, säger Helene Sylvefjord.

  Sommaren kräver mer vatten

  Coronapandemin gör att fler är hemma nu, och det påverkar också hur mycket vatten som går åt. Mycket av det vi har för oss på sommaren kräver vatten, konstaterar Fredrik Vinthagen, pressansvarig på branschorganisationen Svenskt Vatten.

  – Många är hemma, och kommer att ha semester i Sverige i år. Mycket av våra fritidsaktiviteter är kopplade till vatten, och då ökar användningen, säger han.

  Bevattningsförbud juni 2020

  Flera kommuner har infört bevattningsförbud helt eller delvis:

  • Flen
  • Forshaga (Berör inte Mölnbacka och Olsäter)
  • Gotland (50 procent)
  • Katrineholm
  • Karlskrona (7 procent)
  • Simrishamn (norra delarna)
  • Sjöbo (endast i Äsperöd)
  • Vingåker
  • Vårgårda
  • Västervik
  • Östhammar

  Källa: Svenskt Vatten

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen