Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni 2018

  ”För oss har dammen gjort väldigt stor skillnad”

  En ny bevattningsdamm ledde till de bästa skördarna någonsin för Tobias och Karin Knutsson på Öland förra året. Och i år har dammen lett till att de kan rädda det som räddas kan av skörden.

   Tobias och Karin Knutssons damm rymmer 100 000 kubikmeter och det vatten som används har samlats in under vintern för att användas till dammen.
  Tobias och Karin Knutssons damm rymmer 100 000 kubikmeter och det vatten som används har samlats in under vintern för att användas till dammen. FOTO: JOACHIM GRUSELL

  Förra året investerade mjölk- och köttproducenterna Karin och Tobias Knutsson på Öland i en egen bevattningsdamm. Paret har haft sin gård i Bettorp, där de i dag har 500 nötdjur, sedan 2003. De är självförsörjande på grovfoder åt djuren, men efter flera år med vattenbrist bestämde de sig för att bygga en egen bevattningsdamm förra året, vilket ATL tidigare har berättat om.

  – Förra sommaren ledde bevattningsdammen till att vi fick de bästa skördarna vi någonsin hade haft. Vi fick tre vallskördar som var ungefär lika stora och en fjärde som var lite mindre, men det var ju bara väntat fram emot hösten. Förra sommaren hade vi en hel del regn, men rent ekonomiskt ger bevattningsdammen lika mycket även när det regnar. Med hjälp av den kan vi nämligen vattna mellan perioderna av regn och på så sätt få en mycket större skörd än normalt, berättar Tobias Knutsson.

  Inget i ladorna

  Den här sommaren har dock varit extremt torr, med nästan inget regn alls sedan i slutet av april. Tobias Knutsson säger att han har varit tacksam för att bevattningsdammen har kunnat rädda den skörd som kan räddas. De har drygt 200 hektar som de brukar och av det kan drygt 100 hektar bevattnas. Förutom vall odlar de även lite spannmål och majs.

  – Där vi inte har kunnat vattna finns nästan ingenting att slå. Men där vi har vattnat får vi kanske 80 procent av en normalskörd. Om vi inte hade haft dammen hade jag varit riktigt nervös nu, vi har nämligen inget stort foderlager från i fjol, säger Tobias Knutsson.

  Inte allmänt utbrett

  Bland grannarna är Karin och Tobias Knutsson fortfarande ganska ensamma om att ha en så stor bevattningsdamm. Det är ännu inte allmänt utbrett, enligt Tobias Knutsson.

  – För oss har dammen gjort väldigt stor skillnad. Våra grannar som inte har något liknande bevattningssystem har nästan ingenting alls att skörda.

  Själv säger Tobias Knutsson att han och hans familj kommer att få en andra vallskörd i år och att de verkligen hoppas på en tredje.

  – Men det är svårt att få grödorna att trivas när det är så här varmt.

  Mer bevattningsteknik: På Köpingehus Lantbruk går två nya center-pivotsystem för bevattning som även klarar av att bevattna hörnen.

  LÄS OCKSÅ: Så rustar Öland för torkanLÄS OCKSÅ: Vattnet säkras på Öland

  Relaterade artiklar

  Till toppen