Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 maj 2018

  Rekordtidig bevattning på potatisfälten

  Värmen och bristen på regn kräver att flera potatisbönder tvingas bevattna rekordtidigt.

  – Vi har nog aldrig vattnat såhär tidigt förut, säger Pierre Anjou, VD på Anjous Potatis & Grönsaker i Norrtälje

   Pierre Anjou, VD på Anjous Potatis & Grönsaker vill helst inte tänka på hur mycket extra pengar som bevattningen kostar.
  Pierre Anjou, VD på Anjous Potatis & Grönsaker vill helst inte tänka på hur mycket extra pengar som bevattningen kostar. FOTO: Alexander Weimar

  Solen skiner och det är ytterligare en varm sommardag i Norrtälje strax norr om Stockholm. Maj månad har haft få dagar med nederbörd i hela landet och värmen har hållit i sig. Anjous Potatis & Grönsaker i Roslagen har redan behövt dra i gång bevattningen av sin färskpotatis.

  – Det är ett frustrerande läge då solen ligger på ihop med värmen vilket gör att allt vatten avdunstar snabbare än vanligt. Det blir väldigt mycket vatten som går åt. Vi har nog aldrig behövt vattna såhär tidigt och mycket förut, säger Pierre Anjou, VD på Anjous Potatis och Grönsaker.

  Gården har två potatisfält med sorten solist. Fälten är sju hektar vardera.

  – Vi satte potatisfälten vid olika tidpunkter, det tidigaste fältet satte vi den sista april. Det är främst det fältet som behöver vatten nu men även det andra kommer behöva mycket snart, säger Pierre Anjou.

   På grund av solen och värmen avdunstar vattnet från bevattnaren snabbt vilket gör att extra mycket vatten måste användas.
  På grund av solen och värmen avdunstar vattnet från bevattnaren snabbt vilket gör att extra mycket vatten måste användas. FOTO: Alexander Weimar

  Slår hårt mot ekonomin

  I nuläget använder gården bara en bevattnare men har övervägt att kalla in en till. Hur mycket pengar som gården dagligen lägger på bevattningen är inget som man vill tänka på.

  – Jag vågar knappt tänka på hur mycket pengar som går åt. Men det är klart det är mycket då vi vattnar dagligen, säger Pierre Anjou.

   Även om det går att bevattna så hade Pierre Anjou inte tackat nej till lite regn på hans potatisfält.
  Även om det går att bevattna så hade Pierre Anjou inte tackat nej till lite regn på hans potatisfält. FOTO: Alexander Weimar

  Hoppet lever kvar

  Vattnet som används till att bevattna fälten plockas upp från den närliggande sjön och än så länge är nivåerna på sjön goda. Men trots den rekordtidiga bevattningen så har Pierre Anjou svårt att sia om hur skörden kommer bli.

  – Det löser sig nog. Det är väldigt tidigt att prata om någon katastrof eller så men det är klart om du kommer tillbaka om en månad så kanske jag inte alls är lika lugn. Hade det kommit 20 millimeter regn nu så hade det varit guld värt, säger Pierre Anjou.

  LÄS OCKSÅ: ”Det här är den torraste maj sedan 1992”LÄS OCKSÅ: Efter rekordvärmen: SMHI varnar för brandrisk

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen