Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 december 2017

  Bevara lantraser en lönsam affär

  Intresset för att bevara lantraser är stort i Sverige. Samtidigt gäller det att få ekonomi i sådan verksamhet.

  Och visst går det. Det menar Ingela Löfquist på Hushållningssällskapet.

   Tjuren Fredriksson med en av ursprungskorna Rut och deras kalv av rasen granemåla. Rasen har varit en hårsmån i från utrotning.
  Bild 1/2 Tjuren Fredriksson med en av ursprungskorna Rut och deras kalv av rasen granemåla. Rasen har varit en hårsmån i från utrotning. FOTO: Privat
   Linderödssvin.
  Bild 2/2 Linderödssvin. FOTO: Hans Runesson

  Många lägger ned massor av tid och kraft på bevarandearbete av gamla lantraser. Men enligt Ingela Löfquist, husdjursrådgivare vid Hushållningssällskapet i Skåne, är det stora skillnader i hur gårdarna arbetar och hur långt de har kommit i utvecklingen av sina verksamheter.

   Ingela Löfquist, husdjursrådgivare vid Hushållningssällskapet i Skåne
  Ingela Löfquist, husdjursrådgivare vid Hushållningssällskapet i Skåne FOTO: Lotta Silfverbrand

  – Det måste bli lönsamt att hålla lantraser om producenterna ska ha råd att fortsätta på lång sikt, säger Ingela Löfquist som i januari startar en kursserie om lantraser som en del av affärsidén.

  Bevarande kan bli lönsamt

  Enligt henne är det i dag fullt möjligt att kombinera bevarandearbete med lönsam produktion.

  – En anledning till det är att lantrasernas goda köttkvalitet har fått mycket uppmärksamhet på senare år, säger Ingela Löfquist och syftar på projektet ”Exeptionell råvara” som startades 2012 med målet få fram kvalitetsråvaror för restaurang- och livsmedelsmarknaden genom samarbeten mellan kockar och producenter.

  LÄS MER: Rasen var en hårsmån från att dö ut

  Hittills har flera utmärkelser utdelats till lantrasproducenter.

  Vare sig det gäller kor, får eller grisar så har lantraser lägre produktionsförmåga än de förädlade raserna. Då gäller det att ta tillvara lantrasernas specifika mervärden på bästa sätt.

  – Styrkan hos lantraserna sitter inte bara i köttet. Den sitter variationen. Det finns till exempel goda möjligheter att utveckla förädling av skinn och ull. Jag var i Danmark nyligen och besökte en verksamhet som sålde jättefina skinn från linderödssvin. Det finns fler än en väg att gå för att utveckla och bredda sin produktion, men gäller att tänka lite utanför boxen.

  Hela produktionskedjan

  Utbildningen vänder sig dock inte enbart till dem som redan sysslar med lantraser, utan även till dem som funderar på att börja. Den kommer att omfatta hela produktionskedjan, från avel, bevarandearbete och skötsel, till förädling, marknad och försäljning. Den kommer att utgöras av en blandning av föreläsningar, diskussioner, studiebesök och workshops.

  Ingela Löfquist berättar att deltagarna till exempel kommer att få möjlighet att praktiskt prova på förädling av både chark och skinn.

  – Men var och en kan själv välja vilka delar av kursen de vill delta i, beroende på vilka kunskap de anser att de behöver, vilket djurslag och vilka produkter de vill satsa på.

  LÄS OCKSÅ: Så skyddar hon gamla lantraser

  Kunskaper och erfarenheter kommer att förmedlas av människor från alla olika led i produktionskedjan, som avelsexperter, producenter, charkuterister och kockar. Samt av deltagarna själva.

  – Vi ser de här sammankomsterna som bra tillfällen för deltagarna att nätverka, lära sig av varandra och knyta kontakter för eventuella samarbeten. Tankar och idéer finns det säkert gott om, men för många är det ny inspiration och nya infallsvinklar som behövs för att de ska komma i gång eller komma vidare, säger Ingela Löfquist.

  LÄS OCKSÅ: Gamla lantraser kartläggsLÄS OCKSÅ: Julbocken utrotningshotadLÄS OCKSÅ: Svartvit ko på väg att dö utATL TV: Han satsar på Jersey

  Relaterade artiklar

  Till toppen