Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars

  Betodlarna: ”Sämre för både plånbok och miljö”

  Det blir Forcebetat frö för svenska betodlare i år. Även om sista ordet inte är sagt om Gauchobetat utsäde går det inte vänta längre för Betodlarna och Nordic Sugar.

   Det blir Forcebetat utsäde i jorden i år. En lösning som är sämre för både plånboken och miljön, menar Betodlarnas generalsekreterare Anders Lindkvist.
  Det blir Forcebetat utsäde i jorden i år. En lösning som är sämre för både plånboken och miljön, menar Betodlarnas generalsekreterare Anders Lindkvist. FOTO: RICKARD NILSSON

  Det kommer att finnas tillräckligt med Forceutsäde för de svenska betodlarna.

  – Men vi kan inte till 100 procent garantera att varje enskild odlare får exakt de sorter som beställts, säger Betodlarnas generalsekreterare Anders Lindkvist till ATL.

  Tidigast den 14 mars kan det bli ett beslut i Mark- och miljödomstolen om Sveriges betodlare får dispens för att använda Gauchobetat utsäde.

  Men nu går det inte att vänta längre för Betodlarna och Nordic Sugar att beställa betfrö hos respektive företag så att odlarna kan få sitt utsäde i tid. Organisationerna har därför gemensamt beslutat att beställa frö med Forcebetning.

  Vad kommer att hända med det Gauchobetade frö som redan är beställt?

  – Vi har ingen plan just nu. Men det är inte utlevererat till odlarna, säger Anders Lindkvist.

  Tre sprutvändor

  Om odlarna fått använda Gauchobetat utsäde hade det gett ett fullständigt skydd mot skadeinsekter, är hans bedömning. Men det är annorlunda med det utsäde som nu kommer att användas.

  – Först kan det bli en tidig bekämpning av trips, sedan upp till två senare körningar mot bladlöss. Så den här lösningen blir sämre för både plånboken och miljön, säger Anders Lindkvist.

  Han förutsätter dock att priset för det nya utsädet kommer att vara på samma nivå för odlarna.

  Tidigare har föreningen gått ut med att ett förbud mot Gauchobetat utsäde skulle kosta svenska odlare 60 miljoner kronor. Det sedan odlare i sju andra EU-länder fått dispens från EU-förbudet att använda neonikotionider på frilandsodlingar.

  Strax före jul beviljades också Betodlarna dispens av Kemikalieinspektionen för användning av Gauchobetat frö inför årets kampanj. Ett beslut som Naturskyddsföreningen och Biodlarna sedan överklagat.

  Relaterade artiklar

  Till toppen