Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2018

  Betodlarna hoppas på regn

  Betkampanjen har börjat. Spridningen mellan olika fält är stor men höstens regn ger hopp om fortsatt tillväxt och ökad sockerhalt.

   Vissa fält väntas ge 30 ton betor per hektar medan andra kan ge 80 ton. Normalskörden de senaste fem åren ligger på 65 ton per hektar.
  Vissa fält väntas ge 30 ton betor per hektar medan andra kan ge 80 ton. Normalskörden de senaste fem åren ligger på 65 ton per hektar. FOTO: Marcus Frennemark

  Den exceptionella torkan redan i maj sätter sin prägel också på de i vanliga fall tåliga sockerbetorna. Betsäsongen är lång och höstens regn har betytt mycket för tillväxten.

  Det är samtidigt stor spridning beroende på hur hårt torkan slagit. Vissa fält väntas ge 30 ton betor per hektar medan starka fält kan ge 80 ton. Normalskörden i ett femårssnitt ligger på 65 ton per hektar.

  – Det är en väldig spännvidd i år. Främst beror det på tillgången till bevattning och om du har tur och fått några åskskurar i somras. Den som fått 30 ton kanske börjar skörda de sämsta arealerna där det knappast är potential för fortsatt tillväxt, säger Stefan Hansson, vice ordförande i Betodlarna.

  Fortsatt tillväxt

  Han menar att de fält som i stället ser bra ut i dag har starka plantor som kan växa på i någon månad till.

  – Hittills i oktober har vi fått runt 30 milimeter regn. Nu ser det också ut att bli varmt väder i någon vecka så betan kan sätta fart. Då får vi upp volymen, sedan får sockerhalten bli vad den blir, säger Staffan Hansson.

  Just nu ligger den genomsnittliga sockerhalten runt 17 procent men det pendlar mycket. Femårssnittet är 17,25 procent.

  När betan växer så konsumerar den sockret i växten, eftersom det går åt energi. Så det är en avvägning att göra, volymtillväxt på bekostnad av sockerhalt.

  – Sockerhalten är hygglig just nu. Den brukar gå upp under oktober för att vända nedåt i november och framåt. Sådan är cykeln och vi hoppas på någon tiondel socker till, säger Staffan Hansson.

  Inget toppår

  Rent ekonomiskt kommer det inte att bli något glädjeår för betodlarna även om resultatet blir betydligt bättre än för till exempel spannmålsodlaren.

  – Får vi en betskörd på 80-90 procent, betyder det strax under 10 ton socker per hektar. Det skulle innebära ett ekonomiskt tapp på 10-20 procent. Vi har också lite högre kostnader för specialmaskiner i betodlingen än i spannmålen. Det kostar också lika mycket att ta upp ett hektar dåliga betor som ett hektar bra betor, säger Staffan Hansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen