Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 mars 2019

  Betodlarna efter bakslaget: ”Vi är inte framme ännu”

  Betodlarna hoppas på en snabb lösning efter beskedet kom att det temporära stoppet för neonikotinoider står fast.

   Hur blir det med betskörden i år? Ännu är det inte avgjort om odlarna får använda neonikotinoidbetat utsäde eller inte.
  Hur blir det med betskörden i år? Ännu är det inte avgjort om odlarna får använda neonikotinoidbetat utsäde eller inte. FOTO: Mostphotos

  – Vi och Nordic Sugar jobbar sida vid sida i det här. Vi har kommit en bra bit på väg men är inte framme ännu, säger Betodlarnas generalsekreterare Anders Lindkvist.

  Han hoppas komma med ett besked redan under fredagen om vad som ska hände efter att Mark- och miljööverdomstolen nu går på Mark- och miljödomstolens linje som innebär att det temporära stoppet för Gauchobetat frö inte hävs.

  Tidigast den 14 mars kan det bli ett beslut i den lägre instansen Mark- och miljödomstolen. Men det kommer dröja ytterligare en månad innan det blir dags att så sockerbetor i år.

  – Generellt brukar första sådatum vara den 10 april. Men som vädret ser ut nu kommer det inte att bli någon jättetidig sådd i år utan snarare dröja några dagar. Vilket är lite positivt som läget ser ut nu, säger Anders Lindkvist.

  Tidigare har föreningen gått ut med att ett förbud mot Gauchobetat utsäde skulle kosta svenska odlare 60 miljoner kronor. Det sedan odlare i sju andra EU-länder fått dispens för att använda betningsmedlet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen