Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 oktober 2019

  Problem vid sockerbruk försenar betkampanj

  Sockerbruket i Örtofta dras med inkörningsproblem. 100 000 ton betor mindre än normalt har kunnat processas. Den reducerade driften innebär att kampanjen kommer att förlängas.

   Betor lämnas av vid sockerbruket i Örtofta.
  Betor lämnas av vid sockerbruket i Örtofta. FOTO: Hans Dahlgren

  Nordic Sugar har investerat kring 500 miljoner kronor i det nya sockerhuset i Örtofta. Den nya anläggningen togs i bruk i samband med att årets betkampanj startade 26 september men har haft inkörningsproblem och bara kunnat köras med reducerad fart.

  I förra veckan togs så den nya strösockerlinjen i drift men två centrifuger havererade på ett tidigt stadium. Driften stoppades och tekniker från den tyska leverantören kallades in för att lösa problemen.

  – Centrifugerna skadades på grund av vad vi tror är ett inställningsfel, men vi har inte hittat grundorsaken. Det är stora maskiner och millimeterprecision så varje millimeter spelar roll, säger Olof Dahlgren, fabrikschef på Örtofta.

   Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerbruket i Örtofta.
  Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerbruket i Örtofta. FOTO: Tove Nilsson

  De skadade delarna är nu utbytta och teknikerna har justerat in dem. Nu kör vitsockerlinjen med 70–75 procents fart.

  Utöver de havererade centrifugerna har även andra inkörningsproblem uppstått och teknikerna från det tyska företaget BMA är fortfarande på plats på Örtofta.

  – Vi jobbar för att komma upp i 100 procent men det kan ta några dagar till. Vi hoppas kunna hitta felen som uppstått under intrimningen och successivt bygga bort dem, säger Olof Dahlgren.

   Uppskattningsvis har driftstörningarna lett till att 100 000 ton betor mindre än normalt har kunnat processas.
  Uppskattningsvis har driftstörningarna lett till att 100 000 ton betor mindre än normalt har kunnat processas. FOTO: Hans Dahlgren

  Många odlare som ATL talat med har fått sina leveransdatum framflyttade både en och två gånger på grund av driftstörningarna.

  En konsekvens av inkörningsproblemen kommer sannolikt att bli att kampanjen nu förlängs. Uppskattningsvis har 100 000 ton betor mindre kunnat processas. Anläggningen har kapacitet att kunna hantera 18 000 ton betor per dygn.

  – Det handlar om fem-sex dagar när vi varit tvungna att skjuta på driften av vitsockerlinjen. Det är den delen som orsakar förlängningen av kampanjen, säger Olof Dahlgren.

  Enligt ett första besked väntades kampanjen pågå fram till någon vecka in i januari. Nu handlar det mer sannolikt om januari månad ut.

  ATL TV: Lång process till färdigt socker – följ hela kedjan från leverans av betor till färdig produkt!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen