Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari 2017

  "Beteshagar är inte jordbruksverksamhet"

  Naturvårdsverket säger nej till travtränare Robert Bergh.

   Naturvårdsverket säger nej till travtränare Robert Bergh.
  Naturvårdsverket säger nej till travtränare Robert Bergh. FOTO: Ewa Säfwenberg

  ATL har tidigare berättat om travtränaren Robert Bergh som inte får använda marken som bete till hästarna på sin anläggning i Marks kommun i Västra Götaland med anledning av strandskyddsreglerna.

  LRF beslutade före jul att ta sig an fallet som principmål, eftersom frågan rör många företagare och är principiellt viktig för LRF-medlemmarna.

  Naturvårdsverkets yttrande

  Mark- och miljööverdomstolen gav Robert Bergh prövningstillstånd. Men i ett domstolsyttrande menar Naturvårdsverket att beteshagar för travhästar inte är jordbruksverksamhet om inte markerna brukas på annat sätt uppger Nyhetsbyrån Siren.

  ”Det framstår som att de aktuella rast- och beteshagarna i första hand är föranledda av djurskyddslagstiftningens krav på att hästar ska ges möjlighet till utevistelse. Förutom tillhandahållande av visst bete i de aktuella hagarna finns inga uppgifter om att det på gården produceras foder till hästarna eller att det är fråga om något egentligt brukande av marken på annat sätt. Mot denna bakgrund anser Naturvårdsverket att hästhållningen i detta fall inte kan betraktas som jordbruksverksamhet” skriver enhetschef EvaLinda Sederholm i verkets yttrande.

  Ska prövas i domstol

  Därmed stöder verket den dom som ålagt Robert Bergh att på grund av strandskyddsreglerna riva hagar för 160 hästar vid ån Surtan i Marks kommun.

  Målet ska nu prövas i mark- och miljööverdomstolen där travtränaren fått stöd av både LRF och Svensk travsport. Jordbruksverksamhet har dispens från strandskyddsreglerna.

  Läs mer: Strandskyddsfrågan prövas för travtränareLäs mer: LRF tänker driva topptränarens strandskyddsmålLäs mer: Hästhagar brott mot strandskydd

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen