Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2019

  Betande ger näringsrikare gräs

  Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps, visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

   Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps maskinellt. Arkivbild.
  Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps maskinellt. Arkivbild. FOTO: Foto: Felix Kaestle/AP/TT

  I studien jämfördes näringsinnehållet i bete på mark som betades med bete från områden som istället klipptes. Att näringsinnehållet är högre i betat gräs beror delvid på att det höll sig kortare och att växten därmed befinner sig i ett utvecklingstillstånd med ett högre näringsinnehåll.

  – Ju längre ett grässtrå blir desto mer fibrer måste det innehålla för att inte vikas. Så korta grässtrån behöver inte vara lika hårda. Det leder till att näringsinnehållet blir högre, säger Sara Ringmark, forskare vid SLU.

  Dessutom ökade näringsinnehållet i det betade gräset stadigt för varje år.

  – Det tyder på att betandet förändrade floran i marken vilket gynnar en annan typ av växtlighet som gav ett näringsrikare bete, säger Sara Ringmark.

  Bete med ett högre näringsvärde gör att djur kan näringsförsörja sig bättre. De betade områdena hade även fler fjärilar och humlor än de klippta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen