Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 april 2018

  Fick sina får stulna - uppmanar till polisanmälan

  UPPDATERAD

  Två gånger har Österby gård drabbats av fårstölder. Gårdsägaren Saga Planting Svensson uppmanar kollegorna att polisanmäla. Problemet och dess omfattning måste ut i ljuset.

  – Polisen prioriterar inte den här typen av brott i brist på resurser, säger Saga Planting Svensson.

   En av de två tackorna som försvann från Österby gård i november förra året.
  Bild 1/4 En av de två tackorna som försvann från Österby gård i november förra året. FOTO: Saga Planting Svensson
   Båda tackorna hittades sedan slaktade 8 kilometer från gården.
  Bild 2/4 Båda tackorna hittades sedan slaktade 8 kilometer från gården. FOTO: Saga Planting Svensson
   Fårägaren Saga Planting Svensson har delvis hämtat sig från händelsen. Hon uppmanar alla att polisanmäla stölder likt dessa.
  Bild 3/4 Fårägaren Saga Planting Svensson har delvis hämtat sig från händelsen. Hon uppmanar alla att polisanmäla stölder likt dessa. FOTO: Saga Planting Svensson
   Björn Dahlbäck, polis verksam i polisområde Jönköping, berättar att det polisen generellt sett prioriterar stölder som har inträffat i hemmet.
  Bild 4/4 Björn Dahlbäck, polis verksam i polisområde Jönköping, berättar att det polisen generellt sett prioriterar stölder som har inträffat i hemmet. FOTO: Polismyndigheten

  I november 2017 upptäckte fårägarna Saga Planting Svensson och Kristian Svensson på Österby gård utanför Sigtuna att två av deras tackor saknades. De polisanmälde försvinnandet som misstänkt stöld. Inga spår fanns av varken får eller tjuvar, men tid senare hittades slaktrester efter djuren i skogen utanför Knivsta.

  – En av tackorna var mina barns favorit och båda tackorna var högdräktiga. Att få sina djur stulna – och i vårt fall även slaktade – är inte bara en ekonomisk förlust, det är också en känslomässig förlust som inte går att mäta i pengar, säger Saga Planting Svensson till ATL.

  Och eländet tog inte slut där. I januari 2018 drabbades gården av ytterligare en stöldräd och en dräktig tacka och ett nästan fullvuxet lamm stals. Återigen gjordes en polisanmälan.

  Prioriteras inte av polis

  – Jag har varit i kontakt med polismyndigheten flera gånger och med olika personer. När jag polisanmälde första gången hade den jag pratade med inte hört talas om att sådana här stölder förekom, medan jag efter andra polisanmälan förstod att detta är ett vanligt problem. Trots det vet jag att många inte polisanmäler den här typen av stölder. Det händer ändå ingenting, konstaterar Saga Planting Svensson.

  En anledning till att djurägare inte anmäler kan vara att man upplever att polisen inte prioriterar den här typen av brott, menar Saga. I hennes fall lades utredningen ner i brist på bevis.

  Klandrar inte polisen

  – Polisen inledde inte ens förundersökning för att de tyckte att chanserna till att lösa brottet var så liten. Det ekonomiska värdet av djuren är så litet att polisen inte prioriterar brott som detta. Det är också omständigt att polisanmäla. Jag kan ju se hur mycket tid som togs i anspråk av mig, och sen händer det ändå ingenting, säger Saga och fortsätter:

  – Samtidigt klandrar jag inte polisen. Jag förstår att de har mycket att göra och när resurserna är små måste de prioritera större brott. Men problemet blir att färre anmäler och att det blir ett stort mörkertal. Jag vill uppmana alla mina kollegor att anmäla. Man måste få en bild av att det är ett växande problem och visa att detta inte är acceptabelt.

  Enligt Björn Dahlbäck, polis verksam i polisområde Jönköping, är det generellt så att man från polismyndighetens sida prioriterar utredningar av stölder som drabbat någon i hemmet, till exempel inbrott, eller stölder som drabbar särskilt utsatta grupper som äldre eller personer med funktionsnedsättningar. På det sättet är stölder av djur inte lika angeläget, särskilt svårt blir det om polisen inte har några spår att gå på.

  Polisen behöver något att gå på

  – Polisen inleder förundersökning om det finns något att jobba vidare med, till exempel ett vittne eller om det finns spår som kan leda till en misstänkt person. Ofta upptäcker en drabbad att något är stulet och borta och om det då varken finns någon misstänkt eller något spår finns det sällan anledning att jobba vidare med ärendet, förklarar Björn Dahlbäck och fortsätter:

  – Om det däremot finns något på brottsplatsen som kan kopplas till en förmodad gärningsman, det kan vara en cigarettfimp, en handske eller liknande då är det ett spår som polisen kan jobba vidare med.

  Sedan stölderna inträffade har mycket hänt på Österby gård. Saga Planting Svensson fick rådet av polisen att göra allt för att avskräcka eventuella tjuvar. Samtliga får har flyttats till ett utrymme där man kan låsa om dem. Dörrarna hålls låsta dygnet runt. Förutom det har övervakningskameror satts upp och grannar hjälps åt att hålla koll. Saga och hennes man räknar även alla får varje dag, något som är ovanligt när fåren står inne.

  ”Jag vill tro gott om människor”

  Men trots alla åtgärder känner Saga Planting Svensson en stor oro inför framtiden.

  – Jag vill ju tro att detta var tillfälligt, men samtidigt inser jag att stölderna kommer bli mer och mer vanligt. Jag vill ju tro gott om människor, men det är knepigt. Vårt största dilemma nu är hur det blir när vi släpper ut djuren på bete. Vågar vi det? Och hur ska vi göra? Vi kan inte övervaka dem konstant när de är ute på bete. Vi har ingen lösning, erkänner Saga Planting Svensson.

  LÄS OCKSÅ: Fler fårstölder oroar branschen och djurägareLÄS OCKSÅ: Drabbades av ny fårstöldLÄS OCKSÅ: ”Två tackor fattades när vi skulle utfodra djuren”LÄS OCKSÅ: Bara slaktrester kvar efter stulna får

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen