Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars 2019

  Beslut om sockerbetsskydd snart här

  I dagarna väntas mark- och miljödomstolens beslut om dispens för Gauchobetat utsäde. Betodlarna har redan valt andra preparat och menar att den miljömässiga vinsten är osäker oavsett domstolens beslut.

   Sockerbetor, Skåne. Arkivbild.
  Sockerbetor, Skåne. Arkivbild. FOTO: Anders Good/TT

  Oavsett utgången av den juridiska processen kring Kemikalieinspektionens dispens för Gauchobetat frö i årets sockerbetsodling, har Betodlarna redan valt bort preparatet.

  Medan processen tickar på har tiden börjat rinna ut. För att säkerställa tillgången på utsäde har Betodlarna och Nordic Sugar tagit det säkra före det osäkra och använder preparatet Force för betningen av utsädet. Det gäller hela den svenska sockerbetsodlingen i år.

  Betodlarna: Tveksam miljövinst

  Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna, är samtidigt tveksam till miljövinsten med att nu byta ut Gaucho mot Force. Han menar att om insektstrycket blir normalt när plantan väl kommit upp så innebär det trips och bladlöss, vilket sannolikt betyder två sprutningar och fler körningar. De preparat som då kommer att användas är bredverkande och knappast skonsamma mot nyttoinsekterna.

  – De medel som finns registrerade mot bladlöss och andra skadeinsekter är två olika pyretroider. De är inte så himla bra mot bladlössen, men de är det minst dåliga vi har. Det tråkiga är att de också slår mot nyttoinsekterna som vi vill skona, säger han.

  ”Ingen bra långsiktig lösning”

  Naturskyddsföreningen, som tillsammans med Biodlarna satte igång processen genom sitt överklagande av dispensen, menar att syftet var att stoppa Gaucho. Det eftersom preparatet innehåller det inom EU förbjudna ämnet neonikotinoider. När det gäller Force eller andra växtskyddsmedel som kommer att användas efter plantans uppkomst, så är de – till skillnad från Gaucho – godkända enligt EU:s testsystem och av Kemikalieinspektionen.

  – Sedan är det nog som Betodlarna säger att ersättningskemikalierna inte är någon bra långsiktig lösning, men vi måste utgå från forskningsläget, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

  Vill inte kommentera

  Kemikalieinspektionen, som gav dispensen, vill i dagsläget inte kommentera de miljömässiga effekterna av växtskyddsmedel med pyretroider och om de är lindrigare än vid användningen av Gaucho.

  – Vi väljer att avstå från att svara på frågan så länge domstolsprocessen pågår, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

  Det var i december som Betodlarna fick dispens av Kemikalieinspektionen för att använda Gauchobetat utsäde under årets växtsäsong.

  Naturskyddsföreningen och Biodlarna överklagade dispensen till mark- och miljödomstolen. Domstolen inhiberade dispensen i slutet av februari.

  Beslut i dagarna

  Betodlarna valde då att överklaga inhiberingen i nästa instans; mark- och miljööverdomstolen. Överdomstolen gick dock på mark- och miljödomstolens linje och avslog Betodlarnas överklagan.

  Nu är målet åter i mark- och miljödomstolen som ska ta ställning till grundfrågan; dispensen för Gauchobetat utsäde. Beslut väntas de närmaste dagarna.

  Hela processen har försämrat odlingssäsongen till ingen nytta egentligen, enligt Fredrik Larsson, styrelseledamot i Betodlarna.

  – Vi hade kunnat leva med att inte få dispensen i december om det hade funnits välgrundade argument. Då hade vi rättat oss efter det. Nu ställde vi in oss på det här. Vi har nog ännu inte sett de fulla ekonomiska konsekvenserna av det som hänt, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen