Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 december 2018

  Alla gamla stöd kommer inte betalas ut i år

  300 miljoner kronor återstår fortfarande att betala ut av de försenade stöden för 2016 och 2017.

  – Allt kommer inte att kunna betalas ut i år, trots att länsstyrelserna jobbar på så mycket de kan, säger Patrik Alenfelt på Jordbruksverket.

   Jordbruksverket har 300 miljoner kronor kvar att betala ut av de försenade stöden för 2016 och 2017.
  Jordbruksverket har 300 miljoner kronor kvar att betala ut av de försenade stöden för 2016 och 2017. FOTO: Börge Nilsson

  Under de senaste sex veckorna har Jordbruksverket betalat ut närmare 40 miljoner kronor av de försenade stöden för 2016 och 2017.

  Att inte fler ansökningar och större belopp kunnat hanteras beror på att länsstyrelserna den senaste tiden har satsat på att hantera årets ansökningar. Gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och kompensationsbidrag innehåller stora pengar och berör nästan alla landets lantbrukare.

  ”Hårt pressade”

  – Länsstyrelserna är hårt pressade och måste lägga mycket fokus på 2018 års stöd. Det påverkar hur mycket de kan arbeta med tidigare års stöd, säger Patrik Alenfelt, chef för Jordbrukarstödsavdelningen på Jordbruksverket.

  Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  Arbetet med stöden försvåras av att IT-systemet, som ska hjälpa länsstyrelserna, fortfarande inte är komplett. Under den senaste månaden har nya pusselbitar tillförts systemet, men mera återstår och en del av detta kommer inte att vara på plats förrän efter årsskiftet.

  – När det gäller betesmarksstöd med särskilda värden där komplementen ändrats, så kommer det verktyget inte förrän efter årsskiftet. Länsstyrelserna kan, om de hinner, göra arbetet manuellt, för det kan ligga en hel del pengar för enskilda lantbrukare i detta stöd, säger Patrik Alenfelt.

   Patrik Alenfelt, Jordbruksverket, säger att Länsstyrelserna är hårt pressade. Men han säger att utbetalningarna av årets stöd rullar på bra.
  Patrik Alenfelt, Jordbruksverket, säger att Länsstyrelserna är hårt pressade. Men han säger att utbetalningarna av årets stöd rullar på bra. FOTO: Jordbruksverket

  300 miljoner återstår

  Länsstyrelsens prognos visar att 300 miljoner kronor återstår av stöden för 2016 och 2017.

  Men det återstår också en del stödpengar för 2015. Det handlar dock om så små belopp att det inte är meningsfullt att göra några prognoser. Men det finns ärenden kvar att hantera och det har under hösten betalats ut 10-20 miljoner kronor för 2015.

  – Betydande belopp kommer att finnas kvar efter årsskiftet, säger Alenfelt.

  Hur går det med utbetalningarna av årets stöd?

  – De rullar på bra, vi följer planen och har kommit upp i en bra andel, säger Patrik Alenfelt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen