Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti 2018

  Besked om krisstödet till lantbruket för 2019 kommer den 15 oktober

  I dag ger regeringen Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans med branschen och andra berörda myndigheter utforma den andra delen av kristödet till torkdrabbade bönder på 760 miljoner kronor.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) inväntar nu förslag från branschorganisationer på hur den andra delen av regeringens torkstöd ska utformas.
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) inväntar nu förslag från branschorganisationer på hur den andra delen av regeringens torkstöd ska utformas. FOTO: Ulf Aronsson

  När regeringen i slutet av juli presenterade sitt krispaket för det svenska lantbruket framgick det att 460 miljoner skulle utbetalas till djurbönder i år och att 760 miljoner kronor skulle betalas ut under 2019. Nu ger regeringen Jordbruksverket och branschorganisationer som LRF och Hushållningssällskapen fram till den 15 oktober på sig att utforma ett system för hur dessa pengar ska utbetalas och till vem.

  – Vi hade en diskussion kring den första delen med LRF, och där var vi väldigt överens om att det mest akuta var att stärka upp likviditeten för de jordbruk som har djur, så att de ska kunna köpa foder. Den andra delen, som vi nu ska diskutera – den har vi inte låst till att bara gälla djurägare, den kan komma andra till godo också, och det är något som branschen ska vara med och påverka, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till ATL.

  Samtidigt som diskussionerna om hur nästa års stöd till torkdrabbade bönder ska utformas väntar många av dem på sammanlagt 500 miljoner kronor i EU-stöd som redan skulle ha betalats ut. Enligt Sven-Erik Bucht kommer Jordbruksverket att betala ut dem i höst.

  LÄS OCKSÅ: Här är regeringens krispaket för torkanLÄS OCKSÅ: Halv miljard i stöd för bönder hålls inne

  Relaterade artiklar

  Till toppen