Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars

  Besked om Gauchostopp väntas tisdag

  Domslutet om undantaget för Gaucho i sockerbetsodling kommer tidigast 14 mars i mark- och miljödomstolen. Besked om Betodlarnas överklagan till mark- och miljööverdomstolen kan däremot komma redan under tisdagen.

   Sockerbetor, Skåne. Arkivbild.
  Sockerbetor, Skåne. Arkivbild. FOTO: Anders Good/TT

  Den juridiska processen kring den dispens Betodlarna fått av Kemikalieinspektionen att använda växtskyddsmedlet Gaucho vid betning av sockerbetsfrö fortsätter. Naturskyddsföreningen och Biodlarna har begärt att dispensen ska stoppas. Mark- och miljödomstolen gick på de klagandes linje och inhiberade dispensen fram till dess att ett definitivt domslut kommer.

  Enligt Åsa Marklund Andersson, tf rådsman och domare i målet vid mark- och miljödomstolen har respektive parter har fått på sig till 14 mars att inkomma med yttranden om vad respektive motpart har anfört i frågan. Först då kan också ett domslut komma.

  – Innan dess kommer målet inte att avgöras, säger hon.

  Däremot kan avgörandet i inhibitionsfrågan, som överklagades av Betodlarna till nästa instans, komma att avgöras snabbare. Parterna har redan inkommit med sina yttranden till mark- och miljööverdomstolen. Ärendet är prioriterat och besked kan komma i morgon eller de närmaste dagarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen