Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juni 2017

  Besked om Bravecto dröjer

  Det blev inget beslut om fästingmedlet Bravecto när den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s veterinärmedicinska kommitté sammanträdde förra veckan.

   Enligt EMA har det kommit in tusentals biverkningsrapporter från hela världen om fästingmedlet Bravecto.
  Enligt EMA har det kommit in tusentals biverkningsrapporter från hela världen om fästingmedlet Bravecto. FOTO: Ann Lindén

  ”På grund av att ytterligare frågor restes under sammanträdet så väntas utvärderingen bli klar i juli”, skriver EMA:s presskontor i ett kortfattat mejl till ATL.

  Det var i januari som EMA beslutade om en så kallad riktad granskning av den storsäljande tuggtabletten mot loppor och fästingar.

  Anledningen är att medlet misstänks ge betydligt allvarligare biverkningar än de som listas på bipacksedeln.

  Hundägare slog larm

  Hundägare världen över har larmat om att deras hundar drabbats av symtom som kramper, beteenderubbningar, förlamning, muskelsvaghet, inflammation i bukspottkörteln, organsvikt och förändringar av blodbilden efter att ha fått Bravecto. Det finns också ett antal rapporter om misslyckade parningar och missbildade valpar.

  Rapporter om biverkningar

  Enligt färska siffror från EMA:s biverkningsdatabas har det sedan Bravecto släpptes i april 2014 kommit in över 5 000 biverkningsrapporter från hela världen som kopplas till medlet. I 1 200 fall – över en femtedel av fallen – har det slutat med att hunden/hundarna dött eller avlivats.

  I Sverige har det också kommit in närmare 200 biverkningsrapporter om Bravecto. Men än så länge har Läkemedelsverket inte ansett att det finns skäl att agera.

  Läs mer om

  Till toppen