Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari

  Minkbranschen om stoppet: ”Har förståelse”

  Svensk minknäring sätts på paus – inga nya minkvalpar får födas i år. De flesta avelsdjur som finns kvar i Sverige är immuna mot coronaviruset, men skulle hundratusentals nya valpar födas bedöms riskerna för nya utbrott som alltför stora.

   Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink.
  Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink. FOTO: Johan Nilsson/TT

  – Det är ett beslut som vi givetvis accepterar. Vi har förståelse för att man utifrån en försiktighetsprincip, med den kunskap som finns i dag, fattar det här beslutet, säger Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink.

  Men han är missnöjd med att ersättningsfrågan inte är avgjord. Jordbruksverket ska nu pröva vilken kompensation minkuppfödarna ska få för ett helt år utan intäkter.

  – Detta är i princip ett näringsförbud i tolv månader. Men vi har kvar våra avelsdjur och vi har kvar våra gårdar. Det är väldigt mycket arbete och kostnader, men inga intäkter, konstaterar Jörgen Martinsson.

   Mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild.
  Mink på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild. FOTO: Patric Söderström / TT

  Läs mer:Stopp för nya minkar i vårMiljarder i ersättning till danska minkuppfödareDansk minkdöd kan ge fler uppfödare i SverigeCoronasmitta på flera svenska minkgårdarHög efterfrågan på minkpäls trots viruskrisBeordrade massavlivning av minkar – men lag saknas

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen