Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari

  Anrika Berte Qvarn öppnar för havre

  Slöinge.

  Med hjälp av sin nya havrekvarn för 160 miljoner kronor kan Berte Qvarn sluka ännu mer av spannmålen från Halland.

   Berte Qvarn kan ta in 50 000 ton havre till den nya kvarnen.
  Berte Qvarn kan ta in 50 000 ton havre till den nya kvarnen. FOTO: Torbjörn Esping

  Berte Qvarn har legat vid Suseån i minst 450 år. I den gamla tegelbyggnanden ligger kvarnen för 70 000 ton vete och råg. Efter ett års byggtid har också havrekvarnen i blänkande plåt med kapacitet för 50 000 ton precis startats.

  – För att ha varit ett greenfieldprojekt, som för ett år sedan bara var ett hål i marken, får vi säga att det har gått fantastiskt bra, säger kvarnmästaren Johan Bäcklund.

  I kvarnen skalas kornen och värmebehandlas med 100-gradig ånga till mellan 60 och 70 grader för att stoppa enzymerna och göra de feta kärnorna mer lagringsdugliga.

  – Havren kommer ut lite mörkare och är mycket mer nötig i smaken, det är smaskens, säger Bertil Stenström, den 14:e generationen av mjölnare i släkten som förvaltat Berte Qvarn sedan 1500-talet.

  – Om vi behandlar den lite längre och lägger på lite havssalt så är fredagskvällen räddad, det blir snacks som både OLW och Estrella får passa sig för, säger Johan Bäckström.

   Kvarnmästaren Johan Bäcklund och mjölnaren Bertil Stenström står vid aggregatet där kärnorna värmebehandlas med ånga.
  Kvarnmästaren Johan Bäcklund och mjölnaren Bertil Stenström står vid aggregatet där kärnorna värmebehandlas med ånga. FOTO: Torbjörn Esping

  Nu har Berte Qvarn inga som helst planer på att rikta sig med konsumenterna med havren. Det är business to business som gäller. Havrekvarnen som funnits i tankarna i 15 år blev inte verklighet förrän dryckesproducenten Oatly gick in och lovade att köpa en stor del av produktionen.

  – Det är Oatly som är den stora grundkunden, och vi hade inte kunnat göra en så här stor satsning utan att ha hygglig täckning för volymen, säger vd Fredrik Nilsson.

  Förutom värmebehandlade hela kärnor så görs också klippta kärnor. En mindre del mals också till ett fullkornsmjöl i kvarnen.

  – Det ger en väldigt fin smak i brödprodukter.

   Vd Fredrik Nilsson hoppas att lantbrukarna i Halland ska öka sin odling.
  Vd Fredrik Nilsson hoppas att lantbrukarna i Halland ska öka sin odling. FOTO: Torbjörn Esping

  Mycket råvara från närområdet

  Berte Qvarn har stor betydelse för växtodlarna i Halland. Företaget köper cirka 70 procent av råvaran från närområdet. Och utbudet av spannmål är begränsat i Halland, där åkermarken ligger i en remsa mellan Kattegatt och skogen. Berte Qvarn köper motsvarande hälften av all höstvete som odlas i länet.

  – Vi finns här på platsen. Och hade inte vi funnits här så hade man behövt betala frakt någon annanstans. Totalt sett tror jag att lantbrukaren ska kunna vara ganska nöjd med att leverera till oss.

  Får lantbrukaren bättre betalt?

  – De får i vart fall inte sämre betalt.

   Berte Qvarn har legat vid Suseån i minst 450 år. Vd Fredrik Nilsson öppnar grindarna för havre.
  Berte Qvarn har legat vid Suseån i minst 450 år. Vd Fredrik Nilsson öppnar grindarna för havre. FOTO: Torbjörn Esping
   Berte Qvarn är ett landmärke för de som kör på E6 mellan Göteborg och Helsingborg.
  Berte Qvarn är ett landmärke för de som kör på E6 mellan Göteborg och Helsingborg. FOTO: Torbjörn Esping

  För Berte Qvarn har enda sättet att kunna växa varit att ta in ytterligare en gröda. Valet föll alltså på havre. Och faktum är att nya kvarnen också är förberedd för att på sikt ta in korn.

  – Det händer väldigt mycket på havresidan. Både inom traditionella livsmedel och drycker, men också med nyttigheter på hälsosidan, säger Fredrik Nilsson.

  I år, 2021, är målet att processa 15 000 ton havre. Framåt 2025, 2026 är planen att havrekvarnen ska ta emot hela kapaciteten på 50 000 ton. Förhoppningen är att lantbrukarna ska haka på och odla grynhavre.

  – Som lantbrukare får man ytterligare en omväxlingsgröda i de andra lite mer tärande grödorna vete, korn och råg.

  2020 ökade arealen havre i Halland med 28 procent och skörden med 38 procent jämfört med 2019, enligt statistik från Jordbruksverket.

  Men dagens havreodling är ändå mycket liten jämfört med för 40 år sedan. Vilka arealer som sås med grynhavre i vår, och om ökningen kommer att fortsätta, vet man inte.

  – Nu är det första året med havre, så det har inte riktigt kommit igång, det är först om ett par år som vi ser effekten av den här satsningen, säger Fredrik Nilsson.

   Den nya havrekvarnen gnistrade i vinterkylan.
  Den nya havrekvarnen gnistrade i vinterkylan. FOTO: Lasse Åkerström

  Fakta Berte Qvarn

  Bolagsform: aktiebolag

  Ägare: familjen Stenström

  Anställda: 30

  Omsättning: 230 Mkr

  Resultat: 10 Mkr

  Vinstmarginal: 4 %

  Investering: 160 miljoner i en havrekvarn för 50 000 ton råvara.

  Kalkyl: För att våga göra investeringen har de haft en baskund som tar stor del av kapaciteten och ger en rimlig ekonomi i uppstarten.

  Hållbarhet: Förnybar energi från egen vattenkraft och biogas. Lastbilarna går på förnybara drivmedel. Havreodlingen sker med odlingskoncept som strävar mot att minska klimatavtrycket.

  Bertegruppen

  Bertegruppen är Sveriges äldsta familjeföretag och omsatte 2019 754 miljoner kronor. Gruppen består av:

  • Berte Qvarnaktiebolag

  • SIA Glassaktiebolag

  • Slöinge Fryshus AB

  • Berte Gård aktiebolag

  • Bertebos stiftelse

  • Berte museum

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen