Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november

  Beordrade masslakt på minkar – men lag saknas

  Alla minkar ska avlivas, enligt regeringen i Danmark – men myndigheterna har ännu inte lagen på sin sida. Chockerande, rasar branschföreträdare.

   Avlivande minkar i Danmark. Arkivbild.
  Avlivande minkar i Danmark. Arkivbild. FOTO: Mette Moerk/Ritzau/TT

  Under hösten har minkar slaktats i Danmark till följd av utbrott av coronavirus som har muterat hos mink och spridits till människor. Den variant som anses vara allvarligast, kluster 5, har upptäckts på fem minkfarmar på norra Jylland och smittat tolv personer.

  Det fick statsminister Mette Frederiksen att i onsdags meddela att alla minkar i Danmark ska avlivas inom tio dagar. Hennes motivering var att en mutation innebär risk för att framtida vaccin inte fungerar som de ska.

  Det finns omkring tolv miljoner minkar i Danmark.

  Lagförslag läggs fram

  Men trots regeringens besked har inte myndigheterna rätt att få tillgång till minkfarmar för att avliva djur i resten av Danmark där inga virusfall har registrerats. För att de ska kunna kräva det måste virus ha upptäckts bland djuren eller så måste farmen ligga i ett område med konstaterat utbrott, skriver Berlingske.

  Men förslag till lagändring finns, det ska läggas fram på tisdag och behandlas skyndsamt, uppger miljödepartementet för tidningen.

  Att det i nuläget saknas lagligt stöd för den dramatiska masslakten har chockat minkuppfödarna, enligt Tage Pedersen som är ordförande för Danske Minkavlere.

  ”Minkuppfödare i hela landet har behandlats helt galet de senaste månaderna och osäkerheten har varit stor och nu kommer detta på toppen av allt”, skriver han.

  ”Vad ska man vänta sig, finns det ingen kontroll alls?”

  ”Skandalöst”

  Flera oppositionspartier är också upprörda.

  – Det är djupt anmärkningsvärt att du inte har den rättsliga grunden i ordning innan du beordrar minkuppfödare att döda sina djur och stänga sin gård, säger Per Larsen från De Konservative till nyhetsbyrån Ritzau.

  – Det är skandalöst att sätta i gång en sådan process.

  Läs också: Coronavirus på nio svenska minkfarmar

  Relaterade artiklar

  Till toppen