Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars

  Lättskötta naturvårdare med modersinstinkt

  Västerås.

  Ingemar Nykvist som bedriver nötköttsproduktion på Soltorps gård i Västmanland valde att kompletterat sin verksamhet med fler betesdjur för fem år sedan. Av en slump blev han snart med en liten flock belted galloways, en ras som snart visade sig vara ett utmärkt tillskott för gården.

   Ingemar Nykvist köpte sina första belted galloway-kvigor 2015. I dag har han en liten flock med elva djur på gården.
  Ingemar Nykvist köpte sina första belted galloway-kvigor 2015. I dag har han en liten flock med elva djur på gården. FOTO: Lotta Silfverbrand

  I en hage bakom Soltorps gård betar en liten flock mer eller mindre renrasiga belted galloways. Närmare bestämt en tjur, fyra kor, tre kvigor och fyra fjolårskalvar.

  Rasen kännetecknas av sin tjocka, lurviga päls och sitt vita bälte som går runt kroppen, över bålen och magen.

  Ingemar Nykvist samlar ihop djuren med hjälp av en spann kornkross. Nyfiket och försiktigt närmar de sig med sikte på spannen.

  – De är otroligt bra betesdjur. De äter allt och klarar sig väldigt bra på magert bete. Så länge finns något att knapra på så är de nöjda, säger han.

   Ingemar Nykvist.
  Ingemar Nykvist. FOTO: Lotta Silfverbrand

  De första kvigorna kom till gården 2015.

  – Jag blev kontaktad av slakteriet som visste att jag var ute efter betesdjur. De kände till en flock som var till försäljning. Då hade jag aldrig hört talas om rasen, men tänkte att jag kunde ju prova. Och jag tyckte så mycket om dem att jag bestämde mig för att behålla dem. På den vägen är det, säger Ingemar Nykvist som sommaren därpå bestämde sig för att investera i tjuren för att kunna betäcka kvigorna.

  – Jag köpte honom från en gård i Veckholm (utanför Enköping, reds anm). Han är inte stamboksförd men jag tror att han är renrasig. Jag minns inte riktigt, men jag betalade någonstans mellan 12 000 och 15 000 kronor för honom.

   Djuren på Soltorps gård går ute året om med tillgång till ligghall som de sällan använder. De är rustade med dubbel päls - underull och täckhår - som står emot både väta och sträng kyla.
  Djuren på Soltorps gård går ute året om med tillgång till ligghall som de sällan använder. De är rustade med dubbel päls - underull och täckhår - som står emot både väta och sträng kyla. FOTO: Lotta Silfverbrand
   Belted Galloway är en lätt ras som får små kalvar. Födelsevikten ligger normalt på 25-35 kilo. Därför kan rasen med fördel korsas med andra köttraskvigor för att åstadkomma lätta kalvningar.
  Belted Galloway är en lätt ras som får små kalvar. Födelsevikten ligger normalt på 25-35 kilo. Därför kan rasen med fördel korsas med andra köttraskvigor för att åstadkomma lätta kalvningar. FOTO: Lotta Silfverbrand

  ”Trevliga och okomplicerade”

  Ingemar Nykvist har bara gott att säga om sina svartvita naturvårdare.

  – De är trevliga och okomplicerade att ha att göra med, och de kräver absolut ingenting. Och så har korna otroligt lätta kalvningar. Jag har haft ett 20-tal kalvar sedan 2016 och har aldrig varit med om något problem. Kalvarna är väldigt små, och plötsligt står de bara där. Man ser inte ens att kon är på gång. Jag har faktiskt bara lyckats se en enda kalvning. Då tog det tretton minuter från att kon lade sig ner tills kalven stod och diade.

  Karaktäristiskt för belted galloway är också att de är goda mödrar med bra tillgång på mjölk.

  – En nackdel är kanske att de är väldigt beskyddande. Det är helt omöjligt att komma nära kalvarna de första dygnen. Man får helt enkelt låta dem vara, och se till att de mår bra på avstånd. Men efter några dagar går det bra. Då bryr sig inte kon längre.

   Enligt Svenska Gallowayföreningen ökar intresset för belted galloway och belted gallowaykorsningar konstant i Sverige, dels för att de är lättskötta och mycket bra på att hålla betesmarker i trim, dels för att de ger premiumkött.
  Enligt Svenska Gallowayföreningen ökar intresset för belted galloway och belted gallowaykorsningar konstant i Sverige, dels för att de är lättskötta och mycket bra på att hålla betesmarker i trim, dels för att de ger premiumkött. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Växer hälften så fort

  Flocken går ute året runt med tillgång till en ligghall som de enligt Ingemar Nykvist aldrig använder.

  – De är ute jämt, oavsett väder. Men så är de ju också gjorda för att gå ute. Jag provade att ställa dem på box en gång, men det gick inte. De ville helt enkelt inte. Dessutom blev de oerhört skitiga. De har väldigt mycket päls.

  Ingemar Nygren säger att rasen är efterfrågad som livdjur. Själv har han sålt tre kor och sju kvigor som betes- och hobbydjur. Han har också sålt ett par djur till slakt.

  – Köttet är väldigt fint. Men så växer de långsamt också. Ungefär hälften så fort som mjölkraserna.

  Soltorps gård

  Bolagsform: Enskild firma.

  Ägare: Ingemar Nykvist.

  Verksamhet: Köttproduktion och maskinentreprenad.

  Antal anställda: Inga.

  Areal: 225 hektar, varav 150 hektar odling, 50 hektar vall och 25 hektar bete.

  Odling: Havre, korn, rågvete och vall.

  Antal djur: Cirka 180 köttdjur av mjölkras och 11 belted galloways.

  Omsättning: Cirka 2 miljoner kronor.

  Resultat: Cirka 500 000 kronor.

  Belted galloway

  Belted galloway är en härdig och lättskött köttras som ursprungligen kommer från Gallowaydistriktet i sydvästra Skottland. Rasen är naturligt hornlös och kännetecknas främst av det vita bälte som går runt bålen och magen på den svarta kroppen. Djuren är utrustade med dubbel päls, underull och täckhår, som håller undan kyla och väta.

  Korna som vanligtvis är långlivade är kända för att vara goda moderdjur, ha okomplicerade kalvningar och förmåga att producera kalvar långt upp i åldrarna. Rasen är långsamväxande och ger marmorerat, mört och saftigt kött. Slaktutbytet är relativt högt, cirka 55–60 procent. De äter det mesta och är utmärkta landskapsvårdare. Antalet renrasiga belted galloways i Sverige är lågt.

  I Jordbruksverkets nötkreatursregister CDB fanns i december 2019 cirka 1 200 Belted Galloway registrerade. Enligt CDBs regler ska far och morfar vara av samma ras.

  I december 2018 var 33 tjurar, 89 kor och 34 kvigor av rasen stambokförda i KAP.

  Relaterade artiklar

  Till toppen