Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2010

  Belgiska potatisodlare jublar

  Rekordskörd till rekordpris - de belgiska potatisodlarna har anledning att fira. Leveranserna till industrin passerade för första gången tre miljoner ton.

  Annabelle och Challanger går bra i Sverige.Foto: Ewa Wildmark
  Annabelle och Challanger går bra i Sverige.Foto: Ewa Wildmark

  KORTRIJK, HOLLAND ATL
  Nyskördad potatis kostade minst 1,37 kronor per kilo. Inget rekord men 1,20 kronor mer än samma vecka i fjol.

  Det är industrin som driver den belgiska potatisodlingen. Det framgick klart vid årets Interpom i Kortrijk, en mässa som arrangeras av potatisbranschens intresseorganisation Belgapom vart annat år.

  Får draghjälp

  1990 skars 500 000 ton till pommes frites, i år är det drygt tre miljoner ton och en bred skala av produkter.
  Ökningen har accelererat de senaste fem åren. 90 procent går på export. Bara Tyskland och Holland bearbetar mer potatis i Europa.

  Att Belgien kommer så starkt beror på att landet också har den största industrigrönsaksodlingen i EU. De båda sektorerna ger varandra draghjälp.

  Hälften på kontrakt

  Ungefär hälften av arealen odlas på kontrakt till priser som gjordes upp i början av året, långt under de toppnoteringar som gäller nu. De största odlarna finns i Vallonien med en genomsnittsareal på 38,5 hektar. Där finns också de flesta kontraktsodlarna. Medelarealen i Flandern är 11,7 hektar.
  Bintje är den viktigaste sorten. Den gav i år 46,5 ton per hektar. I Flandern får den konkurrens av Asterix, i Vallonien av Innovator.

  Förädlingsföretagen följer trenden och kommer med nya potatissorter som är skräddarsydda för olika former av bearbetning.
  – Det är den marknaden som växer, säger Jaap Poortinga på på HZPC Holland som årligen levererar 475 000 sättpotatis av 70 olika sorter.
  – Vi har tolv olika sorter bara för pommes frites.

  Olika krav

  McDonalds har en egen sort. I USA vill man ha vitt fruktkött, i Tyskland gult. Bönderna vill ha en sort som ger många ton och industrin en som kan lagras ända fram till i juni.

  För att stärka konsumtionspotatisen satte HZPC upp Pommes Monde tillsammans med Hollands största livsmedelskedja Albert Heijn. Försäljningen går hyfsat och konceptet är prisbelönat.
  – Det är viktigt att känna sin marknad och därför har vi nu etablerat ett eget dotterbolag i Sverige, säger Jaap Poortinga. Svenskarna tycker bäst om Annabelle och Challanger.

  Ewa Wildmark

  Relaterade artiklar

  Till toppen