Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober 2019

  Belgiska lantbrukare förlorar miljarder på svinpesten

  Vaux, Frankrike

  Belgiska grisuppfödare förlorar en halv miljard euro på grund av den afrikanska svinpesten, enligt köttproduktionens branschorganisation.

  – Jag vet inte om jag någonsin kan återuppta produktionen, säger jordbrukaren Gérald Schmitz.

   Gérald Schmitz, lantbrukare i Belgien. 2018 tvingades han slakta sina 1000 grisar på grund av hotet från den afrikanska svinpesten.
  Gérald Schmitz, lantbrukare i Belgien. 2018 tvingades han slakta sina 1000 grisar på grund av hotet från den afrikanska svinpesten. FOTO: Privat

  Det har gått drygt ett år sedan det första fallet av afrikansk svinpest påträffades på ett vildsvin i södra Belgien. Gérald Schmitz har en gård i regionen. Hans 1 000 grisar gick till nödslakt några dagar efter upptäckten.

  – Det var tungt. Men jag förstår att man inte kunde göra annorlunda, säger han.

  Viruset har fortfarande inte hittats hos några tama grisar i landet och sedan i början av augusti i år har inte heller några nya fall av smittade vildsvin påträffats.

  Sjukdomsfall i södra Belgien

  Men Gérald Schmitz kan återuppta produktionen tidigast om två år. Han säger att området först måste vara helt fritt från smitta i 24 månader.

   Michaël Gore, ordförande för den belgiska köttbranschens organisation Febev.
  Michaël Gore, ordförande för den belgiska köttbranschens organisation Febev. FOTO: Febev

  Än så länge är han inte ekonomiskt lidande, eftersom han får offentliga stöd. Men han vet inte om han någonsin kommer att starta om. Han undrar vem som är intresserad av att jobba med honom, när han har varit borta från marknaden i tre år.

  Sjukdomen har alltså bara påträffats i den allra sydligaste delen av Belgien, vid gränsen mot Frankrike. Men även i Flandern, där de flesta grisgårdarna i landet ligger, drabbas jordbrukarna av epidemin.

   Gérald Schmitz kan återuppta sin grisproduktion tidigast om två år. Arkivbild.
  Gérald Schmitz kan återuppta sin grisproduktion tidigast om två år. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Förlust på halv miljard euro

  Michaël Gore, generalsekreterare för köttbranschens organisation Febev, anser att det är orättvist att produktionen i ett helt land påverkas på det här sättet. Enligt honom förlorar belgiska grisuppfödare just nu 22,42 miljoner euro, alltså cirka 240 miljoner kronor, varje månad på grund av den afrikanska svinpesten.

  Eftersom faran för sjukdomen tidigast kan vara avblåst om ett år kommer den totala förlusten att uppgå till omkring en halv miljard euro.

  Det största problemet är att en rad länder helt eller delvis har infört embargo på belgiskt griskött. Köttet fortsätter att exporteras till EU-länder, men enligt Michaël Gore trycker flera medlemsländer på för att stoppa importen.

  – De vill gynna den egna marknaden, säger han.

  Febev föreslår nu att myndigheterna organiserar skyddsjakt på vildsvin i hela landet, för att minska risken för smittspridning.

  Afrikansk svinpest i Belgien

  Det första vildsvinet i Belgien som smittats av afrikansk svinpest påträffades i regionen Luxembourg i södra Belgien den 13 september 2018.

  Mellan 29 september och 2 oktober 2018 slaktades alla tama grisar i den berörda zonen.

  Målet är att alla vildsvin i trakten ska ha dödats genom jakt vid slutet av det här året.

  Det senaste fallet av ett virusbärande vildsvin påträffades den 11 augusti 2019.

  7 oktober 2019 hade 3 905 vildsvin (avlidna eller skjutna) analyserats i den berörda regionen. 827 av dem, alltså drygt en femtedel, bar på viruset.

  Frankrike har upprättat ett drygt tio mil långt stängsel utmed gränsen mot den drabbade regionen. Luxemburg har också byggt stängsel för att förhindra att smittade vildsvin kommer in i landet.

  De belgiska myndigheterna vet fortfarande inte hur smittan har spridits till landet.

  Belgisk grisproduktion

  2018 uppgick grisköttsproduktionen till 1,07 miljoner ton, och utgör 59 procent av den totala köttproduktionen.

  94 procent av grisuppfödningarna ligger i Flandern i den norra delen av landet.

  Omkring hälften av produktionen exporteras. De största importländerna är Tyskland och Polen.

  Den afrikanska svinpesten har gjort att följande länder helt eller delvis har stoppat importen av griskött och andra fläskprodukter från Belgien: Sydkorea, Kina, Taiwan, Vitryssland, Mexiko, Filippinerna, Japan, Sydafrika, Serbien, Uruguay, Australien, Malaysia.

  Källa: Belgian Meat Office

  Relaterade artiklar

  Till toppen