Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 oktober

  Han stöttade med grävare under brandinsats

  När Isak Björk Olsson var ute på ett jobb med sin grävare och fick syn på en rökpelare en bit bort tvekade han inte. Han hjälpte till under släckningsarbetet och blev en viktig del i att stoppa en gårdsbrand innan boningshuset kom till skada.

   Isak Björk Olsson ryckte in med grävare under en brandinsats i Baldringe utanför Ystad.
  Isak Björk Olsson ryckte in med grävare under en brandinsats i Baldringe utanför Ystad. FOTO: Privat

  När Isak Björk Olsson strax därefter kom till platsen, samtidigt som räddningstjänsten, erbjöd han sin hjälp.

  – Uthuset stod i lågor och när någonting sådant här händer vill man hjälpa till, säger Isak Björk Olsson till ATL.

  För att stötta i arbetet med att släcka branden, fick han använda sin maskin för att lyfta taket på det uthus som brann på gården. Det gjorde att personal från räddningstjänsten lättare och snabbare kunde komma åt att släcka. På så sätt stoppades branden innan den hann spridas till boningshuset.

   En traktorgrävare av märket Huddig användes för att lyfta ett tak på ett brinnande uthus.
  En traktorgrävare av märket Huddig användes för att lyfta ett tak på ett brinnande uthus. FOTO: Privat

  Agerade snabbt

  På gården fanns ett antal får som kunde stängas in i en mindre hage och hållas borta från branden. Det bodde även katter på gården, och även ett antal kattungar, av vilka bara några klarade sig.

  Maskinen som Isak Björk Olsson använde i sin insats var en traktorgrävare av märket Huddig, som han säger var optimal för ändamålet.

  Det var inte första gången Isak Björk Olsson befann sig i en liknande situation. Som barn tog hans systers sänglampa eld. På hans förra jobb, tog det eld i verkstaden. Det var därför han kunde agera så handlingskraftigt och snabbt, tror han om sitt agerande i den pressade situationen.

  ”Ville bara hjälpa till”

  Företaget han jobbar för, M Björks gräv, har även tidigare lånat ut sina maskiner till brandbekämpning. Räddningstjänsten har inte lika bra tillgång till just grävare som andra maskiner, fastän att de fungerar bra som brandbekämpare. Isak Björk Olsson tror att räddningstjänsten fick upp ögonen för maskinerna ännu mer under brandinsatsen, då den fungerade bra till ändamålet.

  Efter sin stora insats i släckningsarbetet, har Isak Björk Olsson fått mycket beröm.

  – Jag skämdes nästan lite efteråt, att jag ska stå i rampljuset. Det är ju deras jobb och deras insats, jag ville ju bara hjälpa till. Man vill ju inte berömma sig själv, så är man ju. Men det kändes bra.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen