Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 april

  Beaglar ska skydda USA från afrikansk svinpest

  Hundar som luktar efter knark i misstänkta väskor har länge varit en del av tullens verksamhet. I USA satsar man nu allt mer på beaglar som inte luktar sig till narkotika – utan griskött.

   Beaglen är en av världens populäraste hundraser och framavlades ursprungligen främst för att spåra och driva hare.
  Beaglen är en av världens populäraste hundraser och framavlades ursprungligen främst för att spåra och driva hare. FOTO: Mostphotos

  Åtgärden är ett led i USA:s jordbruksdepartement USDA:s ansträngningar för att förhindra att den fruktade virussjukdomen afrikansk svinpest kommer in i landet. Myndigheten har redan tidigare haft beaglar vars känsliga nosar kan lukta sig till griskött på flygplatser och hamnar. Nu utökas satsningen med 60 nya team med beaglar och hundförare uppger nyhetsbyrån Reuters. Därmed kommer USDA att förfoga över 179 hundteam – eller ”beaglebrigader” som de också kallas. Brigaderna jobbar även med andra myndigheter som federala tull- och gränspolismyndigheten CBP (Customs and Border Protection).

  Upptäckte grishuvud

  ”Nyligen visade sig vårt samarbete med CBP framgångsrikt när en USDA-tränad hund stoppade ett helstekt grishuvud i en resväska som kom från Ecuador. Det rådiga ingripandet av en beagle och personalen från CBP satte stopp för en potentiell hälsorisk och var ytterligare en påminnelse om behovet av att vara uppmärksam för att säkra USA mot utländska djursjukdomar” sa USA:s jordbruksminister Sonny Perdue i ett tidigare pressmeddelande från USDA.

  Amerikanskt nyhetsinslag om beaglen Hardy som upptäckte grishuvudet på Atlantas flygplats:

  Relaterade artiklar

  Till toppen