Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2019

  Bayer säljer djurhälsovårdsenhet för 74 miljarder

  Amerikanska Elanco Animal Health köper den tyska kemi- och läkemedelskoncernen Bayers djurhälsovårdsenhet i en affär värderad till 7,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 74 miljarder svenska kronor. Det skriver Bloomberg News.

   Försäljningen väntas slutföras i mitten av 2020.
  Försäljningen väntas slutföras i mitten av 2020. FOTO: Kris Tripplaar/Mega/TT

  Elanco, som knoppades av från amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly förra året, kommer finansiera köpet genom kontanter och aktier. Bayer kommer erhålla 5,3 miljarder dollar i kontanter och 2,3 miljarder i Elanco-aktier.

  Köpet väntas slutföras i mitten av 2020, framgår det vidare. Elanco växer därmed till ett av världens största veterinärmedicinbolag.

  För Bayers del kommer transaktionen att bidra med välbehövliga resurser i en tid då företaget drabbats av en mängd anmälningar och skadestånd sedan bolaget förvärvade Monsanto förra året, skriver Bloomberg. I och med förvärvet tog Bayer över patentet för ogräsbekämpningsmedlet Roundup, som enligt anmälningarna har orsakat cancer.

  Flera försäljningar

  Utöver denna försäljning har Bayer, tillsammans med Lanxess, meddelat om försäljningen av kemioperatören Current för 3,9 miljarder dollar. Bayer har även sålt konsumenthälsobolaget Dr. Scholl’s och Copperstoner.

  Försäljningen av Bayers djursjukvårdsenhet har varit en omskriven fråga sedan tidigt i våras, då omfattningen av Roundup-skadestånden klarnade i och med ett flertal rättsliga avgöranden i USA.

  Bland intressenterna för Bayer-enheten har flera riskkapitalbolag och investmentfirmor omnämnts i finanspress. Bland dessa har Blackstone, KKR och svenska Investor-anknutna EQT funnits. Förvärvstakten i sektorn har på senare tid ökat med stigande efterfrågan på veterinärtjänster i Europa, och EQT äger sedan 2014 Independent Vetcare Limited, som i dag är den största aktören på den brittiska marknaden.

  Världens största bolag i sektorn är Zoetis, en avknoppning från Pfizer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen