Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 januari

  Bayer förhandlar om förlikning i 100-miljardersklassen

  Tyska Bayer förhandlar om en förlikning för att slippa undan de tiotusentals stämningar mot bolaget för det glyfosatbaserade växtskyddsmedlet Roundup, som de talande hävdar orsakat cancer. Förlikningen väntas uppgå till 10 miljarder dollar, alltså nära 100 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg News.

   Förlikningsprocessen om Roundup förväntas kosta Bayer nära 100 miljarder kronor.
  Förlikningsprocessen om Roundup förväntas kosta Bayer nära 100 miljarder kronor. FOTO: Mike Blake/Reuters/TT

  Kemi- och läkemedelsbolaget Bayers advokater har uppgett att bolaget satt undan 8 miljarder dollar för att lösa tvisterna och att ytterligare 2 miljarder dollar reserverats för framtida stämningsanspråk.

  Totalt 85 000 personer har stämt Bayer i USA.

  ”Medlingsprocessen fortsätter enligt praxis och i samförstånd för att söka en lösning”, skrev Bayer i ett uttalande för nyhetsbyrån, där det påpekas att det inte finns någon tidtabell.

  Processen har tagit fart efter att tre olika juryutslag slutade med domar på 2,5 miljarder dollar i skadestånd för Bayer, domar som bolaget överklagat. Domare har sänkt skadestånden till 191 miljoner dollar.

  Bayers aktie steg med omkring 3 procent i den inledande handeln på Frankfurtbörsen på fredagen men börsvärdet är fortfarande ungefär en fjärdedel mindre än när kemikoncernen förvärvade den amerikanska Roundup-ägaren Monsanto och därmed drogs in i rättsprocessen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen