Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj 2019

  Bayer får skäll av aktieägarna

  Investerare ifrågasätter köpet av Monsanto och dess glyfosatarv, skriver Politico.

   Bayers VD Werner Baumann fick hård kritik vid ett aktieägarmöte i april.
  Bayers VD Werner Baumann fick hård kritik vid ett aktieägarmöte i april. FOTO: Sepp Spiegl/Ropi

  Vid en förtroendeomröstning i slutet av april ställde sig knappt 45 procent av aktieägarna bakom ledningen i tyska Bayer. Omröstningen har ingen tvingande effekt men skickar en stark signal till kemijätten att investerarna är djupt missnöjda.

  Orsaken till missnöjet ligger i köpet av amerikanska Monsanto, en affär som kostade Bayer 66 miljarder dollar i inköpspris, men nu ser ut att även få helt andra kostnader. Amerikanska domstolar har kopplat glyfosat, skapat av Monsanto, till cancer och beordrat Bayer att betala höga skadestånd, domar företaget har överklagat. Ytterligare 13 400 stämningar har lämnats in.

  Sverige ska granska

  De rättsliga tvisterna har fått Bayers aktier att sjunka i värde med runt 40 procent sedan i augusti. Efter att USA:s miljömyndighet EPA i tisdags upprepade sitt ställningstagande att glyfosat inte är cancerogent gick aktien upp något, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

  I EU är glyfosat godkänt för användning till och med den 15 december 2022. Ska godkännandet ha en möjlighet att förlängas måste ansökningar om det lämnas in senast den 15 december i år. Sverige är ett av fyra medlemsländer som ska göra varsin utvärdering av ansökningarna. Normalt är det bara ett land som ges ett sådant uppdrag. EU-kommissionen, som föreslog upplägget med fyra länder, hoppas att det ska göra godkännandeprocessen enklare än den var senast. I Sverige kommer arbetet att ledas av Kemikalieinspektionen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen