Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april

  Tio miljarder dollar har avsatts till förlikning

  Nära 10 miljarder dollar har Bayer reserverat för förlikningen med personer i USA som hävdar att deras cancer orsakats av Roundup. Uppgörelsen är unik för det amerikanska rättssystemet och innebär inget medgivande att Roundup orsakar cancer.

   Tvisten kring Roundup har fått ägaren Bayer att avsätta tio miljarder dollar till förlikning i pågående och framtida rättsprocesser.
  Tvisten kring Roundup har fått ägaren Bayer att avsätta tio miljarder dollar till förlikning i pågående och framtida rättsprocesser. FOTO: Mike Blake/Reuters/TT

  Bayer, som köpte Monsanto 2018, klargör bolagets position i fråga om glyfosat i ett mejl till ATL.

  ”Ledande hälsomyndigheter över hela världen, märk väl även de europeiska, har upprepade gånger under mer än 40 år kommit till slutsatsen att glyfosatbaserade produkter kan användas på ett säkert sätt och att glyfosat inte är cancerframkallande”, skriver Utz Klages, senior kommunikatör på Bayer.

  De pågående processerna i USA med tre fall i domstol, samt en förlikning i en jättelik grupptalan, ska helt tillskrivas det unika amerikanska rättssystemet, menar Bayer.

  Stora skadestånd

  Tre rättsfall har avgjorts i lägre instans till de cancerdrabbades fördel med stora skadestånd. Bayer har överklagat, beloppen har sänkts och ännu har inget av dessa fall vunnit laga kraft.

  Härutöver har tiotusentals glyfosatanvändare med hjälp av ett 25-tal advokatfirmor väckt talan mot Monsanto/Bayer. Ärendena har samlats i en grupptalan vid en federal domstol i Kalifornien.

  Sommaren 2020 presenterade Monsanto/Bayer en preliminär uppgörelse. Bolaget medgav inte något ansvar för att ha orsakat sjukdomen, men avsatte 9,6 miljarder dollar för förlikning i aktuella och möjliga framtida tvister om Roundups effekter på användarna.

  ”Står upp för Roundup”

  Överenskommelsen reviderades nyligen och ska bli föremål för muntlig förhandling inför domstolen i mitten av maj.

  Även i Kanada och Australien har krav rests mot Bayer i ett begränsat antal fall, men inget av dessa ärenden väntas nå domstol inom det närmaste året, enligt Bayer.

  ”Vi står upp för Roundup och säkerheten hos produkten även i pågående fall utanför USA”, säger Utz Klages.

   Bayer hänvisar till forskning som visat att glyfosat inte är cancerframkallade. Här ett flygfoto över bolagets anläggning i Leverkusen, Tyskland.
  Bayer hänvisar till forskning som visat att glyfosat inte är cancerframkallade. Här ett flygfoto över bolagets anläggning i Leverkusen, Tyskland. FOTO: Hans Blossey/Imagebroker/TT

  LÄS MER OM GLYFOSAT:Hans-Ingvar Ekberg drabbades av cancer som kopplats till glyfosatLRF om glyfosat: Viktigt att vi får veta om fler är drabbade

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen