Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 maj

  Bättre att bygga på en fastighet du redan äger

  Funderar du på att investera i en ny produktionsgren i samband med generationsskiftet? ATL:s ekonomicoach Elenore Wallin ger råd kring hur du ska tänka.

  Jag har tagit över jordbruksdriften efter mina föräldrar och vill utveckla företaget på ett annat vis än det har drivits tidigare. Jag äger inte gården i dag men hoppas att det ska bli verklighet inom fem år. Gården har under många år enbart varit ett deltidsjordbruk med växtodling. Nu vill jag utveckla den och tänker att jag ska satsa på grisproduktion. Hur ska jag tänka när det gäller investeringar eftersom jag inte äger fastigheten?

  Fredrik

  Hej Fredrik!

  Om du vill investera i en ny produktionsinriktning är det bra att tänka till om ett par saker. Det första är självklart att investeringen ska vara lönsam.

  För att undersöka lönsamheten är det viktigt att du gör ekonomiska beräkningar utifrån hur du tror att produktionen kommer att fungera. Du behöver göra en driftkalkyl med aktuella förutsättningar. Beräkningarna ska ha realistiska priser och produktionsnivåer.

  När man startar med en helt ny produktion är det tyvärr inte ovanligt med lite ”barnsjukdomar”. Det är lätt att man missar något för att det är nytt – det är svårt att ha full koll på allt redan från starten.

  Gör beräkningar på tre olika nivåer av pris och produktion: normalt, bästa utfall och sämsta utfall. Då får du veta vilket som är din lägsta nivå för att du ska kunna ha ett långsiktigt företagande.

  Det är bättre att räkna för lågt än för högt, så var lagom optimistisk. Jag antar att du vill tjäna pengar och att du ska driva företaget i mellan 10 och 20 år eller längre.

  Det andra är att du behöver vara riktigt intresserad av den nya produktionsinriktningen. Lönsamheten i grisproduktion är bra just nu, men ditt intresse avgör om du kommer att lyckas med att få bra produktion och därmed bra resultat. Det vi är intresserade av blir vi riktigt bra på – då finns drivkraften att hela tiden förbättra oss.

  Ny djurproduktion innebär stora investeringskostnader i byggnader. Jag skrev för drygt en månad sedan här i frågespalten om att det är kassaflödet och inte panten som avgör om företagare får finansiering till nya projekt. Men bankerna vill även ha en säkerhet om de ska låna ut pengar.

  Väljer du att bygga nu, på dina föräldrars gård, kommer djurstallet att stå på ofri grund. Det innebär att byggnaden värderas betydligt lägre än byggkostnaden. Då kan det vara lite svårare att få finansiering.

  Äger du däremot gården kommer stallet att tillhöra fastigheten. Vid en värdering ökar det värdet på hela fastigheten. Fastigheten kan fungera som säkerhet och då är det lättare att få finansiering till ett nytt projekt.

  Det underlättar alltså att bygga på en fastighet som du äger. Det är en fördel om ni har gjort generationsskiftet med fastighetsöverlåtelse redan innan du börjar byggprocessen. Ni bör åtminstone ha påbörjat diskussionen för att se att det finns ekonomiska möjligheter för dig att både överta fastigheten och bygga nytt djurstall.

  Planera och tänk innan du startar så blir byggprojektet roligare – det kommer oftast ändå lite överraskningar innan allt är klart!

  Elenore Wallin, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland

  Ställ din fråga till våra experter!

  ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

  Elenore Wallin, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: ekonomicoach@atl.nu

  Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: juristen@atl.nu

  Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: lantbruksfragan@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen