Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2019

  Batteridrift och nya robotsamarbeten

  CNH satsar på batteridrift och här är lantbruksskolan som ska bidra i robotutvecklingen. Det har återigen blivit dags för veckans tekniksvep.

  CNH satsar på batteridrift

  • CNH:s framtid är elektrisk. Samtidigt som koncernen satsar på en differentierad produktportfölj med biogastraktorer och vätgaslastbilar satsar företaget även på att ta fram olika typer av elektriska drivlinor. För att lösa detta har företaget inlett ett samarbete med företaget Microvast, som ska förse CNH:s motortillverkare FPT med batterilösningar och andra komponenter för att elektrifiera offroad-maskiner inom lantbruket och entreprenadsektorn. Tanken är även att drivlinorna ska säljas externt.

  Målet är att det nya samarbetet ska mynna ut i ett konkret affärsavtal under det första kvartalet nästa år.

   RSM 2400.
  RSM 2400. FOTO: David Larsson

  Traktorfrossa från Agritechnica

  • Den här bjässen från ryska Rostselmash är en av de mer udda skapelserna som plåtades av ATL på Agritechnica. Modellen, som heter RSM 2400, har en effekt på 439 hästkrafter, och en tankkapacitet (927 liter) som slår de flesta andra modeller på marknaden. På lantbruksmässan visades både kända och okända traktormärken och ATL:s reportrar har fångat de flesta på bild. Scanna QR-koden för att ta del av alla bilder från mässan.

  FOTO: Fredrik Stork

  Kverneland i nytt strategiskt samarbete

  • Kverneland har inlett ett nytt strategiskt samarbete med Kleffmann Group kring nya digitala tjänster för övervakning av fält och biomassa. Genom verktyget My Data Plant kan lantbrukare bland annat skapa styrfiler för sådd och gödning, och därefter sända dem direkt till traktorn över internet. Tanken är att integrationen med My Data Plant ska rullas ut i början av nästa år.

  Lantbruksskola ska bidra i robotutvecklingen

  Strömma Naturbrukscentrum ska börja samarbeta med företaget Global Operating Drones Sweden AB i utvecklingen av framtidens robotsystem för lantbruket. I företagets åtaganden ingår utveckling av både hårdvara och mjukvara. Medan Strömma åtar sig att erbjuda testbäddar, samt implementera tekniken i utbildningen.

  – Vi håller på och utvecklar en lantbruksrobot där Strömma ställer upp med testmark. Men de vill också plocka in vårt system i sin utbildning. Systemet som vi utvecklar är en Schweizerkniv, en självgående robot där man kan sätta på de verktyg som behövs för uppgiften, säger Leif Ahlman på företaget.

  Roboten kommer inledningsvis att utvecklas för högavkastande grödor, och tanken är att den ska kunna göra allt från att så till att vattna och gödsla, samt även fungera som plog och snöslunga på vintern. Konceptet bygger snarare på mindre robotar som jobbar i svärmar, i motsats till andra koncept där en robot ersätter en traktor, berättar Leif Ahlman.

  På sikt kan det även bli aktuellt att utveckla robotsystemet mot andra grödor som spannmål.

  Kubota rullar ut serie tre

  • Kubota är på väg att uppdatera sin M7-serie. Generation tre, som serien heter, kommer till Sverige lagom till sommaren eller alternativt till hösten.

  Största nyheten i sammanhanget är, enligt den svenska återförsäljaren Svenningsens, att motorerna nu ska klara utsläppskraven för steg fem. Motorerna, som förblir fyrcylindriga på 6,1 liter, får en effekt på 130, 150 och 170 hästkrafter och ska klara avgaskraven genom EGR- och SCR-teknik eller genom dieselpartikelfilter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen