Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 februari

  Samarbete nyckeln till framgång

  De allra flesta driver lantbruket hemma på den egna gården, men så finns några få som har jordbruk i andra länder eller många mil bort och de behöver tänka till lite extra.

  – Att driva lantbruk på distans förutsätter nästan alltid någon form av samarbete med någon som finns på plats för att det ska fungera bra, råder Jakob Söderberg, chef för Affärsrådgivning på LRF Konsult.

   Jakob Söderberg är chef för Affärsrådgivning på LRF Konsult.
  Jakob Söderberg är chef för Affärsrådgivning på LRF Konsult.

  Det finns lite olika sätt att driva lantbruksföretag på distans och vilket sätt som fungerar bäst är upp till företagaren och verksamheten.

  – Man kan välja att helt driva det själv och pendla, man kan samarbeta med en lokal person som håller ögonen öppna eller så driver man det med medarbetare och i så fall behövs någon på plats som har det övergripande ansvaret.

  Om man väljer alternativ tre krävs en ledare som har mandat att fatta beslut och som är väl medveten om verksamhetens syften och mål.

  – Det är viktigt att parterna är överens om hur gården eller skogen ska skötas. Det kan annars bli en överraskning när ägaren kommer dit, säger Jakob Söderberg.

  Väljer man att driva verksamheten på egen hand är sitsen en annan. Finns ingen på plats och kan meddela när det är dags kan åtgärder som en extra gödselgiva missas eller skörden påbörjas för sent.

  Det allra bästa är, tycker Jakob Söderberg, att skaffa en samarbetspartner som kan hjälpa till att vara ögon och öron.

  – Dialog och samarbete med exempelvis sina grannar är nog det allra bästa. Någon som kan titta till gården då och då, kanske hjälpa till att gödsla om det behövs.

  Jakob Söderbergs bästa tips för att driva gården på distans:

  1. Grovplanera året, rita ett årshjul med de perioder då praktiskt arbete ska göras på gården, men att ha så flexibelt att det kan förändras.

  2. Anpassa växtföljden för att få perioden med praktiskt arbete koncentrerad.

  3. Samarbeta, låna eller byt mark och tjänster med grannarna.

  4. Anpassa maskinparken till det du behöver – lej ut arbeten som kräver maskiner som används sällan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen