Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Gods vill skjuta rapsätande svanar

  Barsebäcks gods har ansökt om tillstånd för skyddsjakt på svanar efter omfattande skador på framförallt rapsen efter höstsådd. Sannolikheten för att ansökan beviljas är dock liten eftersom svanen är fridlyst.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Godsets ansökan gäller skyddsjakt mot flockar av svanar, både knölsvan och sångsvan, under perioden februari till mitten av mars, uppger Skånska Dagbladet.

  Enligt Barsebäcks gods orsakar svanarna stor skada på höstrapsen men även höstvetet och rågen är i farozonen då det inte finns något som skrämmer bort svanarna för någon längre stund.

  Svanar fredade

  ”De är helt orädda trots upprepade skrämselskott. Inte ens om vi skickar hundar flyttar svanflocken på sig”, skriver Christoffer Hamilton i sin ansökan.

  – Alla arter av svan har varit totalfredade i Sverige sedan 1926. Det ska till mycket starka skäl för att fråga denna princip. I Skåne finns också den mycket sällsynta arten mindre sångsvan i flockarna, varför det är riskfyllt att bedriva skyddsjakt mot svanar, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening till Skånska Dagbladet.

  Föreningen är remissinstans för Länsstyrelsen och rekommenderar ofta att markägare ska få skjuta av gäss. Men svanarna säger de i princip nästan alltid nej till.

  Problemet med svanar på fälten växer och Länsstyrelsen i Skåne bekräftar att allt flera markägare hör av sig och vill bedriva skyddsjakt på fågeln.

  Relaterade artiklar

  Till toppen