Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2017

  Bara slaktrester kvar efter stulna får

  Slaktrester efter två stulna får i Sigtuna har hittats i en skog åtta kilometer från platsen där de stals. ”De hittades av en granne när han var ute och rastade hunden i sin skog”, berättar fårägaren Saga Planting Svensson.

   De stulna fåren återfanns under en gran i skogen på en granngård. Bara skinnen och skallarna återstod när de hittades.
  De stulna fåren återfanns under en gran i skogen på en granngård. Bara skinnen och skallarna återstod när de hittades. FOTO: Privat

  Det var den 20 november som två dräktiga tackor försvann från en loge på Österby gård i Sigtuna. Förra söndagen hittade en hundägare slaktrester av två får under en gran på sina marker. Han förstod inte hur de kunde ha hamnat där och tog bilder på det som återstod av djuren: huvud, skinn och inälvor. Efter att hans fru drog sig till minnes en artikel i lokaltidningen om de försvunna fåren kunde Saga Planting Svensson kontaktas.

  – Jag åkte dit. Öronen var avskurna så det fanns inga öronbrickor. Det enda som återstod av djuren var huvudena och skinnen, men jag såg direkt att det var mina får, säger Saga Planting Svensson.

  Stod i en loge

  De stulna fåren ingick i en rekryteringsgrupp och stod i en fålla i en olåst loge på gården, som ligger utmed en trafikerad väg mot Uppsala. Tackorna var extremt tama, ett av dem var uppfött på flaska, och troligen väldigt lätta att stjäla, enligt Saga.

   Saga Planting Svensson och hennes make driver Österby gård. De har 27 tackor plus lamm samt nötkreatur. De har även en gårdsbutik och bedriver entreprenadverksamhet och hästfoderförsäljning.
  Saga Planting Svensson och hennes make driver Österby gård. De har 27 tackor plus lamm samt nötkreatur. De har även en gårdsbutik och bedriver entreprenadverksamhet och hästfoderförsäljning. FOTO: Maria Wideman

  Efter stölden har Saga och hennes man skärpt säkerheten på gården. Grannar och folk i trakten är involverade, inte minst är Facebook en viktig kanal för att informera om vad som sker.

  – Alla runt omkring går på tå och håller koll. Vi vågar inte ha öppna portar till logen längre på dagtid och vi har numera även kameraövervakning för djuren, säger Saga Planting Svensson som har polisanmält både stölderna av djuren och upptäckten av slaktresterna.

   De två fåren som stals ingick i en rekryteringsgrupp och var extremt tama, ett av dem hade gårdens barn fött upp med flaska.
  De två fåren som stals ingick i en rekryteringsgrupp och var extremt tama, ett av dem hade gårdens barn fött upp med flaska. FOTO: Saga Planting Svensson

  ”Gör en anmälan”

  Hon vill uppmana alla djurägare att göra en anmälan om de upptäcker att det saknas djur i besättningen.

  – Det är viktigt att göra en anmälan för statistikens skull. Många tycker inte att det är någon idé men försvinnandena måste uppmärksammas, säger Saga Planting Svensson som upplever att stölder av djur blir allt vanligare.

  På Österby gård finns det 27 tackor plus lamm samt nötkreatur. Gården driver även entreprenadverksamhet och säljer hästfoder. Dessutom finns en gårdsbutik där det egna köttet säljs.

  LÄS ÄVEN: Två dräktiga tackor stals ur logenLÄS OCKSÅ: 49 får spårlöst borts – utredningen nedlagdLÄS MER: Dieseltjuvarna fick sitt straff – efter två år

  Relaterade artiklar

  Till toppen