Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 januari 2018

  Bara murarna kvar efter branden

  För någon vecka sedan brann stora delar av verksamheten i pelletsfabriken på Loarps gård ned till grunden. Trots katastrofen ska verksamheten byggas upp igen.

   Loarps gård drabbas av en katastrofal brand i pelletsfabriken i början på januari.
  Loarps gård drabbas av en katastrofal brand i pelletsfabriken i början på januari.

  Den tredje januari drabbas den enda pelletsfabriken i Skåne av brand. Loarp Energi AB på Loarps gård fick hela sin pressning- och packningsanläggning förstörd av brand. Den gamla stallbyggnaden brann ned i grunden och lämnade bara de 1,5 meter tjocka murarna kvar.

  – Det är en katastrof och det kommer att bli väldigt krävande att hantera, men vi har fullt fokus på att bygga upp verksamheten på gården igen så fort det bara går, säger Petter Krantz på Loarps gård.

  Loarp Energi driver sedan några år den enda skånska pellettillverkningen. De producerar omkring 13 000 ton pellets per år och hoppas kunna öka till 20 000 ton. De levererar framför allt till mindre och mellanstora lokala företag med pelletspannor. Det finns en del säkerhetsfrågor kring hanteringen av pellets. Petter Krantz menar att fabriken på Loarp hade ett mycket bra processkydd och att det inte handlade om brand i själva pelletsen.

  Högriskverksamhet

  – Torrt sågspån och maskiner skapar en högre risk än i många andra verksamheter. Vi vet inte i dagsläget vad som startade branden. Det ska göras en teknisk undersökning, men vi tror att det kan vara någon typ av maskinhaveri som till exempel ett fel i en fläkt eller något elskåp.

  Han påpekar att de jobbat mycket med brandsäkerheten i verksamheten och trodde att den var tillräcklig.

  – Hela processlinjen var sprinklad men lokalen hade inte sprinklersystem på fasaden. Det kan bli aktuellt i en ny anläggning. Vi är inte intresserade av att detta händer igen.

  Brist på pellets

  Det är brist på pellets på marknaden, både i Sverige och i Europa, menar Petter Krantz. Det gör att det finns utrymme för många olika aktörer i pelletsbranschen. Både stora bulkproducenter och mindre lokala producenter som Loarp energi.

  – Vi hade en högproducerande ny anläggning. Målet är absolut att komma på fötter så snart som möjligt igen, säger Petter Krantz.

  Relaterade artiklar

  Till toppen