Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november

  Fortsatt starkt stöd för ung fäbodbrukare

  Framtiden är fortfarande oviss för Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi. Gränspolisen uppger för ATL att Migrationsverket har hans pass i beslag.

   Baqer Mosawi har slaktat av och sålt sina djur till en kollega.
  Bild 1/2 Baqer Mosawi har slaktat av och sålt sina djur till en kollega. FOTO: Mari Nälsén
   Bertil Johansson är kritisk till hur Migrationsverket hanterat fallet.
  Bild 2/2 Bertil Johansson är kritisk till hur Migrationsverket hanterat fallet. FOTO: Mari Nälsén

  I flera artiklar under hösten har ATL berättat om Sveriges yngste fäbodbrukare, Baqer Mosawi i Dalarna, som hotas av utvisning. Många har engagerat sig för att Baqer Mosawi ska få stanna i Sverige och hittills har över 3 700 personer skrivit under den namninsamling som startades efter att ATL först uppmärksammade fallet.

  Enligt uppgift till ATL omhändertogs Baqers Mosawis pass av polis när han skulle utföra en ostleverans. ATL har varit i kontakt med gränspolisen, som uppger att passet nu finns hos Migrationsverket. De i sin tur skriver i sitt beslut att passet är i beslag tills dess Baqer Mosawi får tillstånd att stanna i Sverige alternativt lämnar landet.

  ”Får så mycket stöttning”

  Fäbodkollegan Bertil Johansson uppger att Baqer Mosawi nu har lämnat fäboden. Därför har ATL inte kunnat nå honom för en intervju.

  Bertil Johansson är en av de som är drivande i protesterna, bland annat genom att försöka påverka politiker.

  – Han får så mycket stöttning av så många. Trots allt blir jag glad när jag läser alla fina kommentarer som folk skriver, säger Bertil Johansson.

  Han har köpt några av Baqer Mosawis djur och andra har slaktats. Förhoppningen är att han ska kunna sälja tillbaka djuren om situationen löser sig inom en rimlig tid.

  Läs mer: Sveriges yngste fäbodbrukare ska utvisasLäs också: Fäbodbrukare har börjat slakta av sina djur

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen