Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november

  ”Bankerna borde ta ett större helhetsansvar”

  Försäljaren och lantbrukaren Magnus Jensen tycker att bankerna borde omvärdera lantbruket och låna ut mer till nyinvesteringar.

  – Med dagens råvarupriser måste man bygga stort och bli rationell för att få ekonomi, säger han.

  Matilda Berg och hennes pappa har precis byggt ett helt nytt lösdriftsstall för mjölkproduktion utanför Alvesta i Småland. Det nya stallet rymmer 164 kor och ungdjur och har en mjölkrobot med kapacitet för 60 mjölkande kor.

  – Vi har åkt runt tillsammans och tittat jättemycket på hur andra har gjort, berättar Matilda Berg inför premiärmjölkningen.

   Matilda Berg driver en mjölkgård ihop med sin pappa.
  Matilda Berg driver en mjölkgård ihop med sin pappa. FOTO: Privat

  Bygget har hittills kostat 8 miljoner kronor och är delvis finansierat med egen skog. Men cirka 5 miljoner kronor av den totala beräknade investeringen på 10 miljoner kronor är lånade. Även om dialogen med banken i stort sett fungerat bra tycker hon att det finns lite för lite kunskap om lantbruksproduktion hos bankerna.

  Vill se större helhetsansvar

  Det är en bild som försäljaren och köttdjuruppfödaren Magnus Jensen i värmländska Kil delar. Som återförsäljare av robot- och fodersystem möter han ofta lantbrukare som vill investera.

  – Lokala bankmän är ganska insatta. Men sedan ska det till Stockholm och det är där det stupar, säger Magnus Jensen.

   Magnus Jensen driver köttdjursuppfödning och arbetar som återförsäljare av robot- och fodersystem.
  Magnus Jensen driver köttdjursuppfödning och arbetar som återförsäljare av robot- och fodersystem. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Bankerna kräver för höga säkerheter i form av fastigheter och mark, menar han.

  – Det är bara att kolla hur många som har gjort konkurs. Många hade det tufft under torkan 2018, men det är inte många som har fått gå från gården.

  Han är också kritisk till att bankerna ofta vill se investeringsbidrag innan de går in, och att de ibland kräver att lantbrukarna ska ta maskininvesteringen på det kreditinstitut som maskinfirman tillhandahåller i stället för att lägga in det i bottenlånet.

  – Som försäljare borde jag vara glad att jag får sälja krediter också, men bankerna borde ta ett större helhetsansvar.

  LÄS OCKSÅ: Det här vill banken se när du lånar pengar

  Relaterade artiklar

  Till toppen