Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 29 juni 2000

    Bakterie i snabbmat kartläggs

    Kall snabbmat kan innehålla bakterien listeria som orsakat flera dödsfall bland personer med nedsatt immunförsvar.

    Livsmedelsverket har nu beslutat kartlägga
    förekomsten av bakterien i färdigpackade smörgåsar
    och sallader, skriver Svenska Dagbladet.

     
    I motsats till andra bakterier utvecklar listeriabakterien
    gifter även i kyla. Den har under senare år orsakat
    dödsfall i Finland, USA och Frankrike.

     
    Bakterien är inte farlig för friska personer
    men orsakar allvarliga tillstånd hos gravida och deras foster
    samt personer med nedsatt immunförsvar. I riskgrupperna är
    dödligheten mellan 20 och 30 procent.

     
    Symtom vid sjukdom påminner om influensa med
    feber, huvud- och muskelvärk. Bakterien kan även orsaka
    blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Gravida
    kan drabbas av missfall.

    Relaterade artiklar

    Till toppen