Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober 2019

  Bakläxa för polsk kandidat – sågas av parlamentariker

  Den tilltänkte jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski vann inte EU-parlamentets förtroende vid utfrågningen.

  – Det var som en långsam bilkrock i ultrarapid. Det blir en hearing till, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för centerpartiet.

   Janusz Wojciechowski pressades i utfrågningen.
  Bild 1/3 Janusz Wojciechowski pressades i utfrågningen. FOTO: Alexis HAULOT
   Pär Holmgren.
  Bild 2/3 Pär Holmgren. FOTO: Miljöpartiet
   Fredrick Federley.
  Bild 3/3 Fredrick Federley. FOTO: Juha ROININEN / EUP-IMAGES

  Janusz Wojciechowski från det konservativa partiet partiet Lag och rättvisa är Polens kandidat till EU-kommissionen. På tisdagen frågades han ut av EU-parlamentariker från två utskott, jordbruks- respektive miljöutskottet.

  Wojciechowski bekymrade sig i sitt inledningsanförande över att jordbruken blir allt färre i Europa och att han gärna skulle se att mer stöd gick till de mindre gårdarna i framtiden.

  Under frågestunden gjorde Wojciechowski sitt bästa för att tillfredsställa så många som möjligt. Han försäkrade att han skulle värna jordbrukets intresse om det hotades av EU:s handelsavtal med exempelvis Mercosurländerna.

  – Jag ska skydda jordbrukarna om de riskerar att offras för handelsavtalens skull, sa Janusz Wojciechowski.

  Han underströk att han var öppen för dialog på alla områden och betecknade EU-parlamentet som sin viktigaste partner, om han får förtroendet att bli EU-kommissionär.

  Svenska EU-parlamentariker skeptiska

  Det imponerade föga på Fredrick Federley, Centerpartiet.

  – Jag kräver inte att en kommissionär ska kunna allt i detalj. Men jag kräver att få reda på i vilken riktning han vill röra sig, säger Fredrick Federley till ATL och fortsätter:

  – Jordbrukspolitiken är ett av EU:s viktigaste områden och ett av de budgetmässigt största. Den påverkar folkhälsa, miljö, klimat med mera. Inte inom något av detta blev jag klar över vad han vill.

  Även Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, tyckte att Janusz Wojciechowski svävade på målet.

  – Han använde nyckelord som klimat och miljö ofta, men det kändes inte som att han hade särskilt mycket bakom orden. Det saknades driv och ledarskap, säger Pär Holmgren till ATL.

  Danskt nej

  Om svenskarna efterlyste mer tydlighet från kandidaten så hittade den danske parlamentarikern Asger Christensen, ledamot för Venstre och därmed ingående i samma partigrupp som Fredrick Federley, konkretion nog för att säga nej.

  Janusz Wojciechowskis uttalande om att små lantbruk är bättre på miljö och djuromsorg än större högteknologiska lantbruksföretag rimmade illa med danska intressen och var direkt felaktigt menade Asger Christensen, som själv är lantbrukare på Jylland.

  ”Han visade grundläggande brist på kunskap om EU:s lantbrukssektor. Det är en katastrof om vi får en kommissionär som vet så otroligt lite om området han ska arbeta med”, twittrade Asger Christensen och meddelade att han kommer att rösta nej till kandidaten.

  Även de övriga partigrupperna i parlamentet var missnöjda med Janusz Wojciechowskis framträdande. Nu har den polske kandidaten fått ett antal skriftliga frågor från parlamentarikerna.

  – Tisdagen 8 oktober ska svaren vara inne. Sedan bestäms tid för en ny hearing med honom, säger Fredrick Federley.

  Ny EU-kommission

  Alla 26 kandidater till den nya kommissionen frågas ut i EU-parlamentet av det eller de utskott som hanterar kommissionärens ämnesområde.

  Janusz Wojciechowski fick stå till svars inför utskottet för jordbruk och landsbygdsfrågor samt utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

  Utfrågningarna pågår fram till 8 oktober. Efter det kan kandidaterna kallas till nya möten med utskottet. Sedan röstar EU-parlamentet om att godkänna den föreslagna EU-kommissionen i dess helhet. Den omröstningen beräknas ske 23 oktober.

  Den nya EU-kommissionen tillträder 1 november och sitter i fem år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen