Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juni 2016

  Bakläxa för Kemikalieinspektionen - skyddszon tas bort

  Kemikalieinspektionen införde för hårda användarvillkor för växtskyddsmedlet Broadway. Nu häver mark- och miljödomstolen i Nacka villkoren och ger tillverkaren rätt.

  FOTO: Hans Dahlgren

  När medlet förra året fick det svenska godkännandet av Kemikalieinspektionen valde myndigheten att i användarvillkoren kräva en skyddszon på tio meter mot vatten. Zonen skulle vara gräsbevuxen sedan minst ett år tillbaka och fick således inte användas ens för obesprutad odling.

  Tillverkaren Dow Agroscience i Danmark överklagade beslutet och menade att det strider mot EU-godkännandet och begränsar hård möjligheten för lantbrukare att använda produkten.

  Används mot ogräs

  Kemikalieinspektionen har visserligen möjlighet att införa hårdare nationella regler om de är välmotiverade utifrån särskilda förutsättningar som råder i Sverige. Men här handlade det enligt domstolen om att Kemikalieinspektionen ansåg att EU-godkännandet som gjorts av danska myndigheter var bristfälligt, vilket inte är ett godtagbart skäl.

  Broadway används mot ogräs i höstvete, vårvete, höstråg och rågvete.

  Relaterade artiklar

  Till toppen