Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  Både vått och torrt på Borgeby

  Vatten är temat för årets upplaga av Borgeby Fältdagar, den 21:a mässan sedan en försiktig start 1999 med visning av försöksfältet för 150 deltagare. I år väntar 400 utställare på 20 000 besökare.

   Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen.
  Bild 1/4 Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen. FOTO: Hans Dahlgren
   Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen.
  Bild 2/4 Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen. FOTO: Hans Dahlgren
   Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen.
  Bild 3/4 Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen. FOTO: Hans Dahlgren
   Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen.
  Bild 4/4 Borgeby 2018. Nästa vecka, 26–27 juni, är det dags igen. FOTO: Hans Dahlgren

  Vatten kan jord och gröda få både för mycket eller för lite av. Bägge ytterligheterna gestaltas i nyheten waterlab och i maskindemonstrationerna på mässfältet. Waterlab simulerar regn och visar hur olika jordprofiler kan ta emot nederbörden.

  Efter fjolårets extrema torka är intresset stort för bevattningsteknik. Demonstrationen på Borgeby Fältdagar ger en heltäckande överblick av bevattningslösningarna som finns på den svenska marknaden.

  Blir det för mycket vatten i jorden behövs dräneringen och den har sin egen demonstration på mässan. Dräneringsmaskiner visas i arbete med varierande teknik, slang- och fyllnadsmaterial.

  Plöjer i hinderbana

  En plogdemonstration med sex deltagande fabrikat finns också i programmet. Plöjningen sker i en ”hinderbana” med omväxlande stubb, gröda och skörderester på marken.

  Potatisodling är också i fokus på årets mässa. Nya sorter, nytt växtskydd och ny teknik visas på potatistorget. Dessutom körs ett kraftfullt maskindemo där hela kedjan från sättning till upptagning visas.

  Gropen är en tradition på mässan. I år ägnas den bland annat åt effekterna av kalkfilterdiken, som anläggs för att minska fosforförlusterna i marken.

  Utbudet av mat växer för varje år på mässan. En foodcourt, Grytan, erbjuder det mesta en hungrande kan önska sig av både fast- and slowfood.

  Kärlek och biogas

  Kärlek ska gärna bestå i både vått och torrt. Hur det kan gå till berättar Linda Lindorff, programledare känd bland annat från tv-programmet ”Bonde söker fru”, i seminarietältet under rubriken ”Kärlek åt bönder”. Den som söker ett mer prosaiskt ämne i tältet rekommenderas ”Gasen i botten”, en föreläsning om biogasproduktion med Hushållningssällskapet Jämtland.

  Den 21:a upplagan av Borgeby Fältdagar blir HIR-generalen Erik Stjerndahls tack- och avskedsföreställning. Han har varit med och drivit upp mässan till dess nuvarande nivå, men lämnar nu VD-posten i HIR Skåne med ålderns rätt.

  Återstår att se om det blir vått eller torrt på själva mässan. Den som vill klaga på (eller eventuellt berömma) vädertjänsterna kan göra det i monter T22 där SMHI gör premiär som utställare på Borgeby Fältdagar.

  Borgeby Fältdagar arrangeras 26–27 juni.

  Här hittar du ATL på Borgeby

  ATL finns i LRF Medias monter A149. På plats är ledarskribent Tord Karlsson och chefredaktör Lilian Almroth. Det finns även möjligheter för prenumeranter att få hjälp med att logga in på ATL Premium.

  I montern finns möjlighet att ladda mobilen eller ta en kopp kaffe samtidigt som du tittar på ATL TV.

  För dig som inte kan vara på plats på Borgeby kommer vi rapportera löpande om nyheter från mässan på ATL.nu. Där hittar du även varje kväll ett längre ATL TV-program från mässan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen