Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 september 2019

  Signering av exportavtal skjuts upp på obestämd tid

  Avtalet om export av griskött till Kina ligger på bordet färdigt för underskrift. I veckan skulle det ha skett, men signeringen sköts upp för andra gången.

  – Det är extremt viktigt att få avtalet på plats. Marknaden i Kina kokar just nu, säger Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen.

   Mattias Espert visar upp sin grisproduktion för en delegation från Kina 2018.
  Bild 1/2 Mattias Espert visar upp sin grisproduktion för en delegation från Kina 2018. FOTO: Hans Dahlgren
   Magnus Därth, vd för Kött och Charkföretagen.
  Bild 2/2 Magnus Därth, vd för Kött och Charkföretagen. FOTO: Rickard Forsberg

  Sedan mer än tio år har Sverige arbetat på regeringsnivå med att få till stånd ett bilateralt avtal med Kina om export av griskött. Svenska ministrar har besökt Kina. Kinesiska delegationer har gästat svenska grisstall.

  2015 gjorde Kina en så kallad landinspektion av Sverige där den svenska myndighetsstrukturen inom livsmedels- och jordbruksområdet sattes under lupp.

  Det resulterade i ett protokoll som parterna blev överens om för drygt ett år sedan. Ett datum för att signera avtalet bestämdes till november 2018, men ställdes in.

  Tiden gick, men så bjöd Jordbruksverk och Livsmedelsverk in vice ministern för den kinesiska tullmyndigheten till ett besök i mitten på september.

  Samma visa upprepades, besöket ställdes in och någon ny tid är inte planerad.

  Näringsdepartementet jobbar med frågan. Maria Rosander, chef för departementets internationella enhet, bekräftar att ett andra signeringstillfälle har gått förlorat.

  – Det har skjutits upp på grund av en ändrad reseplanering för den kinesiska motparten. Vi jobbar på att hitta ett nytt tillfälle och prioriterar det högt, men vi har inget fastställt, säger Maria Rosander.

  Magnus Därth på Kött och Charkföretagen börjar bli lätt frustrerad:

  – Från branschens sida gör vi vad vi kan för att spela in hur viktigt detta är, säger han.

  När avtalet väl är signerat börjar arbetet för slakteriföretagen. Då ska deras anläggningar inspekteras och byggas om för att leva upp till de krav som ställs i avtalet. Inledningsvis handlar det dock om högst fem av de större slakterierna.

  – Vi bedömer inte att det ska vara något problem för våra medlemsföretag att leva upp till detta. Men det tar sin tid, säger Magnus Därth.

  Om Sverige hade haft export i gång från de fem största anläggningarna i dag borde åtminstone 100 miljoner kronor extra årligen ha dragits in i slakteriledet.

  Danmark är sedan länge en stor exportör av griskött till Kina. Nyligen invigde Danish Crown en egen fabrik i närheten av Shanghai. Från den ska 80 miljoner människor förses med färska och förädlade köttprodukter baserade på danskt griskött.

  Finland har också ett avtal på plats med Kina och HK Scan exporterar dit sedan halvtannat år.

  – De två största aktörerna på den svenska marknaden är dansk- respektive finskägda. Det är samma företag och samma kvalitetsarbete, men de kan inte exportera från Sverige till Kina. Det är en märklig situation och en allvarlig konkurrensnackdel för oss, säger Magnus Därth.

  Grispriset i Kina har stigit kraftigt sedan en stor del av den inhemska produktionen slagits ut av den afrikanska svinpesten. Samtidigt har Kinas handelskrig med USA och Huawei-konflikten med Kanada gjort att de länderna fått söka andra marknader i regionen för sin export. Det förstärker skillnaden i pris mellan Kina och andra länder i Sydostasien.

  Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps, säljer styckningsdelar som svansar, fötter och huvud till dessa länder, där priset nu är under press, trots att det råder internationell brist på griskött.

  Vad hade det inneburit ekonomiskt för er om möjligheten hade funnits att sälja till Kina i stället?

  – Jag vågar inte säga något i kronor och ören. Men det hade varit en väsentlig merintäkt som skulle ha gjort skillnad i bondens notering, säger Jonas Tunestål.

  Fakta: Tre avtal på bordet

  Det finns tre färdiga protokoll/avtal inom lantbruksområdet som väntar på underskrift av svenska och kinesiska regeringsrepresentanter.

  Utöver griskött handlar det om export av havre samt av djurmat.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen