Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Avtal ska ge betodlarna högre ersättning

  Ett nytt avtal ger sockerbetsodlarna full ersättning för de lagringskador som kan uppkomma när betkampanjen blir rekordlång.

  FOTO: Matti Björkman / LEHTIKUVA / TT

  Driftsproblem i sockerbruket i Örtofta har förlängt betkampanjen. Därmed förlängs också lagringstiden för betorna ute på gårdarna och risken ökar nu för lagringsskador. Kommer de skadade betorna in sockerproduktionen riskerar det att försena kampanjen ytterligare.

  LÄS MER: Efter problemen vid bruket – betor kan köras till Danmark

  Nordic Sugar och Betodlarna har därför kommit överens om att bolaget ska betala ut ersättning för betor som sorteras bort för att minimera risken för kontaminering.

  – Nordic Sugar tar nu över en större del av ansvaret och det material som skalas bort kommer i princip att ersättas fullt ut. Betalningen är ett bra incitament för att odlaren ska se till att dåligt material verkligen stannar kvar på gården, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare i Betodlarna.

  De betor som nu ska sorteras bort är sådana som till exempel hamnat på marken utanför den täckduk av TopTex som skyddar betorna, och som blivit förstörda av värme, kyla och väta under den långa lagringen. I ett fåtal fall handlar det om hela stukor som blivit förstörda.

  Ju längre kampanjen löper desto högre blir risken för odlaren men också betalningen.

  Sen-tillägg som ökar dag för dag

  Ersättningen för bortsorterat betmaterial ligger på 274 kronor per ton, enligt det nya avtalet. Dessutom får odlare ersättning för TopTex-duken på 15 kronor tonnet samt ett sen-tillägg på 50 kronor tonnet som ökar dag för dag, enligt Betodlarna.

  Cirka 25 procent av säsongens betor ligger fortfarande kvar i lager ute på gårdarna i väntan på att levereras till bruket. I lejonparten av fallen har betorna klarat av lagringen bra tack vare gynnsamma väderförhållanden.

  Ett fåtal hela stukor har dock blivit dåliga under resans gång. Det är sådana där betorna blivit upptagna före Mårten (10 november), då de traditionellt sett ska vara uppe ur jorden.

  – I mellanskåne, nordöstra- och västra Skåne kommer vintern lite tidigare. Där har odlarna tagit upp betorna i oktober i stället för november för säkerhets skull. Betorna mår bäst i kylskåpstemperatur men temperaturen var uppe på 10–15 grader ett tag i november och det har påverkat betor som legat länge, säger Birger Olsson, betförsörjningschef på Nordic Sugar.

  Han understryker att det ännu så länge bara är en handfull stukor som är så påverkade att de blivit helt bortdömda.

  Driftsproblemen på Örtoftabruket innebär att slutdatum för kampanjen nu är satt till mitten av februari. Det blir därmed en längre kampanj än 2014 då säsongen slutade en vecka in i februari.

  – På grund av tre veckors driftproblem i höstas blev upptagningen försenad. De betor som blev kvar i jorden har haft full tillväxt i hela oktober och en bit i november. Det gör att vi kanske får den högsta skörden någonsin med 74 ton betor per hektar, säger Birger Olsson.

  Så funkar en betupptagare

  Relaterade artiklar

  Till toppen