Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli

  Nytt lägstapris ska ge betodlare större säkerhet

  Priserna på sockerbetor lämnas oförändrade i avtalet inför nästa års odling, som en följd av fortsatt pressade sockerpriser. Odlarna lockas däremot med ett nytt prisgolv och extra betalt för den som ökar sin areal.

   Ett nytt minimipris i det rörliga treåriga kontraktet ska ge betodlarna större säkerhet.
  Ett nytt minimipris i det rörliga treåriga kontraktet ska ge betodlarna större säkerhet. FOTO: Philipp Schulze/DPA/TT

  Ett nytt avtal om priser och prismodeller för sockerbetor har slutits mellan odlarföreningen Betodlarna och Nordic Sugar inför nästa års odling. Det finns fyra prismodeller för odlare att välja mellan: två ettåriga kontrakt där det ena har fast och det andra rörligt pris, och två treåriga kontrakt där det ena har fast och det andra rörligt pris.

  Den enda skillnaden i avtalet inför nästa år är att det treåriga rörliga kontraktet har fått ett nytt minimipris på 29,25 euro per ton, om Nordic Sugars resultat (EBIT) understiger 75 miljoner kronor. Däröver ökar odlarens sockerbetspris linjärt med resultatet. Vid 175 miljoner kronor i resultat är betpriset 30,78 euro per ton (cirka 320 kronor).

  Större säkerhet

  Det nya prisgolvet ger odlarna en större säkerhet i det kontraktet.

  ­– Du riskerar inte att komma så långt ned som i den gamla variabla modellen ifall det blir dåliga resultat i sockerindustrin, säger Betodlarnas generalsekreterare Anders Lindkvist.

  – Den gamla ansågs inte tillräckligt attraktiv för lantbrukare, så vi har gjort den smakligare ifall man inte vill gå på det fasta utan vara med och ta en del av sockermarknaden om man tror att den kommer att lyfta.

   Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.
  Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna. FOTO: Malin Eborn

  De senaste årens pressade sockerpriser har sänkt sockerindustrins resultat och inför årets odling valde de flesta odlarna i Sverige ettåriga kontrakt med fast pris.

  Osäkerhet på världsmarknaden

  Produktionen av socker i världen väntas i år understiga konsumtionen med närmare 10 miljoner ton. Men det är en osäker siffra, då man inte vet hur coronapandemin slår mot konsumtionen. Även inför nästa år råder stor osäkerhet.

  – Ingen vet hur den coronapåverkade konsumtionen kommer att te sig. Sedan har vi Brasilien som ställde om till etanol tidigare, men när råoljepriserna sjönk vred man om kranarna och kör mer socker. Så de trycker ut en hel del extra på världsmarknaden och deras svaga valuta bidrar också till det. Så det är svårt att säga vad som kommer att hända, säger Anders Lindkvist.

  Läs mer: Ras på den internationella sockermarknaden

  Tror på god skörd i Sverige

  I Europa har betarealen minskat sedan förra året och skörden ser ut att bli medelmåttig. I Sverige räknar man än så länge med en skörd över femårssnittet, trots vissa problem vid etableringen.

  – Vattenfaktorn har inte varit begränsande i juli. Ska man önska något så är det lite mer solljus, säger Anders Lindkvist.

  Läs också: Rekordsen betkampanj ger stor skörd

  I det nya avtalet fortsätter man att belöna odlare som ökar sin odlade areal med minst 10 procent. De får 0,5 euro extra per ton betor som nytecknas inför 2021. Det gäller även nya odlare.

  Inför innevarande odlingsår ökade den kontrakterade sockerbetsarealen med 8 procent.

  Läs även: Volymbonus kritiserades på odlarmöte

  Relaterade artiklar

  Till toppen