Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2018

  ”Avtal är ett avtal och ska hållas”

  Lantmännens distriktsordförande som ATL varit i kontakt är eniga: Det är bra att Lantmännen håller fast vid sina avtal.

   Eftersom Lantmännen hanterar så stora volymer spannmål skulle konsekvenserna bli omfattande om Lantmännen började "rucka" på sina fastprisavtal, menar Johan Hoolmé, ordförande för distriktet Södra Skåne i Lantmännen.
  Eftersom Lantmännen hanterar så stora volymer spannmål skulle konsekvenserna bli omfattande om Lantmännen började "rucka" på sina fastprisavtal, menar Johan Hoolmé, ordförande för distriktet Södra Skåne i Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Eftersom många odlare inte klarar att fylla sina fastpriskontrakt i år, har Lantmännens avtalsvillkor varit en av de frågor som diskuterats i distriktsstyrelserna under sommaren.

  – Jag är fullt medveten om att framför allt nere i södra Halland sitter många odlare mycket illa till och har fått väldigt låga skördar. Men svårigheten ligger i vem som ska betala för det, säger Jimmy Grinsvall, ordförande för distriktet Halland.

  Lika behandling

  Han tillägger att en naturlig första reaktion på problemet är att Lantmännen borde riva eller flytta fram kontrakt för de hårt drabbade lantbrukarna.

  – Men vid ett resonemang om vem som ska betala, om det till exempel ska slås ut på foderpriset, inser många, att har man tecknat ett avtal, måste det hållas, säger Jimmy Grinsvall.

  Patrick Aulin, ordförande för distriktet Sörmland, påpekar att medlemmarnas åsikter i frågan beror på vilken situation man befinner sig. Odlare som är hårt drabbade vill naturligen ofta se lättnader i avtalen. Men det finns också en kategori lantbrukare som verkligen gjort allt för att uppfylla sina kontrakt. Kanske har de vidtagit åtgärder under våren och sommaren för att klara det. Debatten om att befria lantbrukare från sina avtal kan därmed upplevas som mycket frustrerande och orättvis.

  – För oss som medlemsorganisation blir det därför oerhört viktigt att man behandlar alla medlemmar lika och står fast vid villkoren, säger han.

  Enorma konsekvenser

  Johan Hoolmé, ordförande för distriktet Södra Skåne, är positiv till att exempelvis lokalföreningarnas upplägg skiljer sig från Lantmännens eftersom det tydligt visar på olika affärsalternativ för lantbrukare. Samtidigt påpekar han att lokalföreningar jobbar med betydligt mindre volymer vilket kan göra det lättare att införa respiter.

  – Skulle Lantmännen börja rucka på sina avtal blir konsekvenserna så ofantligt mycket mer omfattande och är svåra att överblicka, säger han.

  LÄS OCKSÅ: ”Lantmännen borde ta större ansvar i torkkrisen”LÄS OCKSÅ: Lokalförening befriar sina odlare helt från spannmålsavtal.LÄS OCKSÅ: Tre föreningar ger nu respit till odlare LÄS OCKSÅ: Återköp av spannmålskontrakt sker dagligen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen