Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2020

  Många avslag för skyddsjakt på varg

  Nästan var tredje ansökan om skyddsjakt på varg fick avslag i år. Men det är stor skillnad mellan länen. Det visar ny statistik som ATL har begärt ut.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Så sent om i måndags gav länsstyrelsen i Örebro tillstånd för skyddsjakt på två vargar i länet.

  Det avrundar en höst då 13 beslut om att godkänna skyddsjakt på rovdjuret tagits i landet.

  Sedan år 2016 har länsstyrelserna fått besluta om skyddsjakt på varg nästan 200 gånger. Det visar statistik som ATL och Nyhetsbyrån Siren begärt ut från Naturvårdsverket.

  Ett fåtal av besluten handlar om förlängning av redan pågående jakt, eller där flera län fattat gemensamt beslut om skyddsjakt.

  Statistiken visar att var tredje ansökan om skyddsjakt inte godkändes mellan åren 2016-2020.

  Samtidigt är det stor skillnad mellan länen. I Jämtland har det fattats 55 jaktbeslut sedan 2016 och bara ett enda avslag. Samtliga beslut handlar om vargar som angripit renar.

  I år har avslag på ansökningar om skyddsjakt förekommit i Dalarna, Värmland, Gävleborg och Örebro. I Gävleborg och Örebro har varannan ansökan om skyddsjakt slutat i att det blivit jakt.

  – Det blir nästan alltid en rättslig process av det, oavsett om det är avslag eller beviljat, säger Simon Viklund, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborg till ATL och fortsätter:

  – Men generellt har vargstammen ökat i länet och med det får vi in fler och fler rapporter om problem.

   Simon Viklund handlägger bland annat ansökningar om skyddsjakt på varg i Gävleborgs län.
  Simon Viklund handlägger bland annat ansökningar om skyddsjakt på varg i Gävleborgs län. FOTO: Privat

  Motståndare bevakar

  Många gånger är det dock länsstyrelserna som på eget initiativ väljer att besluta om skyddsjakt på varg.

  – Vi sitter inte och väntar på en ansökan utan vi följer utvecklingen och fattar beslut på eget initiativ när de är befogat, säger Martin Broberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Halland till ATL.

  Den 13 november gav länsstyrelsen i Dalarna ett jaktlag rätt att skjuta en varg i Borlänge kommun. Den hade varit oskygg och rört sig nära bebyggelse. Men jakten överklagades till högre instans av flera organisationer, bland annat av Svenska Rovdjursföreningen.

  – Länsstyrelserna ger ofta beskeden om skyddsjakt sent på fredagseftermiddagen och så sätter jakten igång på lördagen direkt. Vi vill att man ska göra en ordentlig prövning, säger Magnus Orrebrant, Svenska Rovdjursföreningens presstalesperson till ATL.

  Han berättar att de har medlemmar som håller koll på rovdjurslänen för att snabbt upptäcka om länsstyrelsen fattat beslut om skyddsjakt. Men de överklagar inte allt, utan gör först en egen bedömning.

  LÄS MER: ”Glöm inte människorna i vargland”LÄS ÄVEN: Nej till skyddsjakt på varg i Skåne

  Handläggningen ska gå snabbt

  Enligt lagen måste länsstyrelserna behandla ansökningar om skyddsjakt ”skyndsamt”.

  I Gävleborg ska länsstyrelsen till exempel besluta eller avslå en ansökan inom två arbetsveckor. Grannlänet Dalarna försöker göra det på halva tiden.

  – Det är inte alltid vi klarar det men det är vår ambition. Vi tycker att det är rimligt, säger Caroline Dickson chef för viltenheten vid Länsstyrelsen i Dalarna.

  LÄS MER: Utskott stöttar förenklade regler för skyddsjakt

  Se mer: Han skaffade hundar för att skydda fåren efter rovdjursangreppen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen