Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli 2020

  Avhopp och försening i arbetet med nya slaktavgifter

  De stora slakterierna har lämnat utredningen och Livsmedelsverket vill förlänga det system som bara skulle gälla i år. Problemen i arbetet med att ta fram en ny avgiftsmodell för slaktkontrollen fortsätter.

   Avgifterna för slakterikontrollen är ett gammalt trätoämne.
  Avgifterna för slakterikontrollen är ett gammalt trätoämne. FOTO: Ann Lindén

  Efter en handfull möten med Livsmedelsverket gav de större slakterierna upp. Den storskaliga slakten vill att fasta avgifter per djur ska utredas. Livsmedelsverket följer den instruktion de fått från regeringen om att avgiftssystemet inte får höja den statliga nedsättningen från dagens 107 miljoner, vilket fasta avgifter skulle göra.

  Branschens vädjan till regeringen om att utvidga instruktionerna har avvisats, enligt Hans Agné, vd i Svenska köttföretagen som representerar runt 96 procent av slakten i Sverige.

  – Vi ser ingen möjlighet att medverka i den här processen om vi inte ens får utreda en annan modell, säger Hans Agné.

  De avhoppade branschföreträdarna anser att regeringens val av modell undergräver det i utredningsinstruktionen uttalade syftet att bidra till konkurrenskraftiga villkor i svensk livsmedelssektor och skapa ett system som är förutsägbart och enkelt att förstå.

  Inget svar

  Livsmedelsverket väntar på svar på den fråga de ställt regeringen. I början av april larmade myndigheten om att tiden var för knapp för att utreda, utforma, förankra och förbereda ett nytt system till den första januari 2021. Myndigheten begärde att gällande system förlängs ett år. Coronakrisen har försvårat arbetet, och erfarenheterna från att applicera det nuvarande, hårt kritiserade, systemet visar att det krävs tid för både bransch och byråkrati att anpassa sig till en ny modell. Årets avgiftsbeslut har precis gått ut, efter att handläggare räknat med excelpapper och penna.

  – Det vill vi inte göra många år i rad, det finns risk för misstag, säger Eiríkur Einarsson, chef på Område kontroll på Livsmedelsverket.

  I april skrev myndigheten att ett nytt system från den första januari 2021 krävde att ett förslag skulle remitteras senast vid halvårsskiftet. Någon remiss har inte gått ut.

  Sämre förutsättningar

  Att de stora slakterierna inte vill medverka längre påverkar arbetet negativt, säger Eiríkur Einarsson.

  – Syftet med samverkan av det här slaget är ju att man förankrar den modell man tar fram. Det är företrädare för slakterier som bäst kan bedöma konsekvenserna av olika aspekter av en ny modell. Så det är klart att det inte ger oss lika goda förutsättningar i arbetet. Å andra sidan har vi inget val, vi måste ta fram en modell.

  ATL har bett landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om en intervju men statsrådet har avböjt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen